Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ученик от Пловдив ще представя България на Европейския конкурс за млади учени
Автор: Екип Varna24.bg 09:18 / 21.04.2022Коментари (0)899
©
Радостин Чолаков от Математическата гимназия ще представя България на Европейския конкурс за млади учени. Пловдивският десетокласник, заедно със Стивън Огнянов и Петър Жотев от СМГ "П. Хилендарски“ в София, са тазгодишните победители в конкурса "Млади таланти“ на МОН. Първенците ще представят страната ни в EUCYS, който е част от инициативите на Европейската общност за насърчаване на научното творчество сред младото поколение. Младите изследователи получиха грамоти и награди от по 1500 лева.

Проектът на Радостин Чолаков е в областта на информатиката – за прилагане на архитектури за дълбоко обучение върху таблични данни. Разработката на Стивън Огнянов е в областта на математиката и представя нови формули за двудиагоналното разлагане на матрици. Изследването в областта на биологията на Петър Жотев е свързано с възможността за избор на пола при бозайници, отглеждани като селскостопански животни.

"Радвайте се на вашите резултати и помнете, че това, което правите днес ще има продължение в бъдеще. Ще имате възможност да се развивате навсякъде по света, но се върнете в България, за да сътворявате своите мечти. Не се притеснявайте от предизвикателства. Вие сте сред най-добрите“, обърна се към победителите заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова. Тя специално благодари на научните ръководители, учители и родители, които са провокирали у младите хора интереса към науката и ги подкрепят.

Други трима млади изследователи получиха поощрителни награди и по 1 000 лева.

Това са Демира Недева (9 клас) от МГ “Акад. Кирил Попов", дебютантите седмокласници в конкурса Розанна Мишева и Антони Георгиев от ОУ "Бачо Киро“ във Велико Търново и Любомир Ненов (10 клас) от 9 Френска езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин“. Техните интереси са в областта на математиката, биологията и информатиката.

Три изследователски разработки получават право да представят страната ни на Европейското младежко научно изложение “EXPO Science Europe 2022 г.“ в град Сучева, Румъния през юли. Проектите в областта на информатиката, екологията и биологията са на Габриела Чавгова от пловдивската МГ "Акад. Кирил Попов“, Георги Праматаров-студент СУ "Св. Кл. Охридски“, и Мохаммад-Мурад Рашад Халвани от Обединен детски комплекс в Силистра.

Журито присъди и допълнителни награди за десетокласниците от Пловдив Мартин Щилянов и Петър Желев, които ще се включат в лятната изследователска школа на УчИМИ – БАН.

"Млади таланти“ е една от инициативите на Министерството на образованието и науката за подпомагане и насърчаване на младите хора да правят научни изследвания. Участниците подготвят научноизследователски и иновационни проекти в областта на биологията, химията, информатиката, инженерните науки, материалознанието, математиката, медицината, физиката, социални и хуманитарни науки и екология.

Тази година кандидатстваха 37 проекта с над 55 участници, като след първи етап от журирането до събеседване бяха допуснати 26 проекта от цялата страна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Лоша инфраструктура във Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: