Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
јнализи
¬арна
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
”чилищата ще имат право да задължават децата да нос€т маски в час
јвтор: ≈кип Varna24.bg 19:49 / 09.11.2020 оментари (13)1799
©
”чилищата ще имат право да задължават учениците да нос€т маски в клас. “ова става €сно от писмо на министъра на образованието  расимир ¬ълчев, изпратено до началниците на регионалните управлени€ на образованието и директорите на учебни заведени€. –ешението за задължително носене на маска в час ще се взема на училищно, а не на национално ниво, като в зависимост от обсто€телствата може да се отнас€ само до определен клас или пък за всички ученици.

—поред писмото на министър ¬ълчев, за една група това ще е "наложително" - учениците от втори€ гимназиален етап (11-и и 12-и клас), които се смесват с различни класове в часовете по профилирана подготовка. Ќо и това решение образователни€т министър остава в ръцете на педогогическите съвети.

≈то какво гласи текстът на министерската заповед:

"¬ последните седмици развитието на епидемичната обстановка, свързана с COVID-19 в страната ни, се усложн€ва. –азработените насоки преди началото на учебната година позволиха т€ да започне в една контролирана среда и да даде увереност при вземането на решени€ на ниво училище. — навлизането в есенно-зимни€ период ситуаци€та с епидеми€та от COVID-19 и други вирусни забол€вани€ се влошава, като едновременно с това става все по-динамична и неравномерна в различните области и общини на страната. ≈то защо от изключително значение са и личните предпазни средства.

ѕо отношение на използваните защитни маски за лице, които са задължителни в общите закрити части на учебната сграда за всички ученици, учители и външните за институци€та лица, а в класните стаи за учениците са по желание, на ниво училище по решение на педагогически€ съвет е възможно да се вземе решение маските да бъдат задължителни и в часовете.

“ова решение може да бъде за определени класове или за всички ученици с оглед защита на здравето на учители и ученици. »зползването на предпазни маски за лице от учениците във втори гимназиален етап в часовете по профилирана подготовка, когато има смесване от различни класове и по този начин се нарушава принципът на невзаимодействие, е наложително.

—ъщо така в класните стаи и другите учебни помещени€ (кабинети, физкултурен салон, лаборатории, работилници), ако се осъществ€ват дейности с ученици от различни паралелки/класове/етапи и е невъзможно да се осигури дистанци€ от 1,5 м между учениците от различните паралелки; при провеждане на олимпиади и състезани€ и други.

ѕри учителите, които преподават само в една паралелка, носенето на защитна маска е задължително за времето, когато осъществ€ват близък контакт с учениците, но за целите на преподаването, при наличие на разсто€ние по-гол€мо от 1,5 м между т€х и учениците, е допустимо те да са без маска. ”чителите могат да продължат да използват защитни шлемове, но само като допълнение към защитните маски за лице".ќще по темата: общо новини по темата: 6547
25.11.2020 »
25.11.2020 »
25.11.2020 »
25.11.2020 »
25.11.2020 »
25.11.2020 »
предишна страница [ 1/1092 ] следващата страница


«ареждане! ћол€, изчакайте ...
0
 
 
“е да б€ха само в ћќЌ малоумните, с мед да ги намажеш рЯШВ
0
 
 
Ќие живеем в √ермани€, тук децата вече 3-та седмица са с маски в класната ста€ и дори спорт игра€т с маска на устата. јко н€кое дете е засечено без маска бива връщано в къщи
0
 
 
—тига с вашите глупости послушници такива!ƒухайте супата с все сила!ўе ни уморите от глупави правила на живот.ба*ти и отровите !
0
 
 
Ѕе € майната ти....никви маски н€ма да нос€т...писна ми вечерЯШ°рЯШ°рЯШ°рЯШ°рЯШ°рЯШ°рЯШ°рЯШ°рЯШ°рЯШ°рЯШ°рЯ
Ш°
0
 
 
—той ти с маска 7 часа!!! —амо малоумни в ћќЌрЯ§ђ
0
 
 
ўо за глупост, прилича ми на б€гане от отговорност. ј и не мога да разбера какво значение има децата в кой клас са, че ако има смесване на паралелки задължително с маски. ≈ по-гол€ма тъпоти€ не може и да има.
0
 
 
тези глупаци искат и децата да умор€т
 оментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« Ќоември 2020 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
¬иж още:
јктуални теми
“¬ и шоу сезон 2020/2021 г.
√рипна епидеми€ обхвана страната
ћомиче е убито в √аличе
ѕроф. „ирков ще прави кардиоболница във ¬арна
—анирането на сградите
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в ¬арна и региона.
e-mail:
јнкета
 ак се справ€ ќбщина ¬арна с овлад€ването на последиците от проливните дъждове?
ћного добре
ƒобре, но можеше и по-добре
Ќе се справи
ѕълна трагеди€

–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
≈кип
ѕравила
¬арненци във facebook
RSS за новините
‘утбол на живо по телевизи€та
©2008 - 2019 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Varna24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Varna24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—татистика: