Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Училищен директор: За да влезеш в добър университет, няма значение дали идваш от езикова гимназия, или от квартално училище
Автор: Екип Varna24.bg 13:08 / 06.07.2022Коментари (0)839
©
"Това е сравнително български феномен – това отсяване след 7 клас, когато децата са малки. Този феномен при нас остана, защото навремето, преди 30 години, само езиковите и математическите гимназии бяха по-различни от всички останали."Този коментар направи в предаването "Хоризонт до обед" Асен Александров, директор на 51-во Средно училище "Елисавета Багряна" в София и председател на Сдружението на директорите в средното образование.

В Словакия, Чехия и Унгария се кандидатства след 9 клас и няма такъв стрес, посочи Александров и допълни, че в много държави приемът дори след завършване на основното образование е подобен на този за първи клас.

Той подчерта, че конкуренцията се определя по-скоро от реномето на училището, отколкото от вида паралелка. По думите му т.нар. елитни училища, каквато и паралелка да обявят, балът за нея ще е висок.

"Отива се заради училището, а не заради конкретната паралелка."

Александров е на мнение, че се надценяват предимствата на някои от т.нар. елитни училища. Той допълни, че всеки завършил средно образование вече може да влезе да учи висше.

"Дали ще влезеш в Техническия университет или в УНСС от английската гимназия или от някое квартално училище, няма никакво значение. От момента, в който влезеш в университета, без значение е какво си учил преди това."

Средата в първите 10-15 училища, за които конкуренцията е бясна, е подобна на тази в следващите 30, даде пример директорът.

"Не би трябвало родителите да имат толкова разочарования, ако не са приети в топ 10 или в топ 20, тъй като училищата в топ 50 са също толкова приемливи, средата е толкова приемлива, учителите са с такива възможности."

Училищният директор отбеляза, че "не е грамадна разликата" в нивото на преподавателите в по-предпочитаните училища и те "не са някакви класи пред другите".

Асен Александров съветва седмокласниците и техните родители да проследят какви са били баловете през миналата година за училищата, към които детето се ориентира и да ги вземат предвид при подредбата на желанията съобразно резултатите от изпитите.

"Много добре да осмислят кое е най-силното им желание – него да го напишат на първо място. Трябва да знаеш какво искаш – на първо, на второ, на трето, на четвърто, на пето място и някъде на по-долните места да бъде изпълнимо желание."








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (418) 14%
Добре, но можеше и по-добре (395) 13%
Не се справи (579) 19%
Пълна трагедия (1616) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: