Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Учител: Киното предоставя редица възможности на децата да учат и да развиват своите комуникационни умения
Автор: Живко Кръстев 14:13 / 08.05.2024Коментари (0)1202
©
Киното като педагогически ресурс и периодически инструмент предоставя редица възможности на децата да учат и по този начин да развиват своите комуникационни умения. Това каза Даниел Симеонов – учител по английски език и основател на кинопаралелка в ОбУ “Неофит Рилски", с. Дерманци в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

"Киното е педагогически инструмент за развиване на знания и умения. В дискусиите за филмите се развиват социално-емоционалните им умения, презентационните умения, четивните умения. Но може би едно от най-важните неща е, че киното дава много удобно поле да се развива умението за работа в екип, тъй като децата трябва да се научат да работят в някаква заедност, за да могат да случат крайния проект. И това много добре работи с киното като инструмент.“

Даниел Симеонов сподели още, че в този проект се работи по френската методология CinEd. "Това е платформа и проект, който се случва у нас и в повечето европейски държави, така че това са много конкретни педагогически пътища, които следваме. CinEd е философия за един хоризонтален подход към киното и за срещата на киното като изкуство в класната стая. Той е една прекрасна възможност, тъй като има и ресурси, които са специално разработени за учители, и съответно и за ученици,“ обясни той.

Училището в село Дерманци става иновативно училище през 2019 година с въвеждането на кинообразованието в него. Идеята за тази иновация идва от директора на училището Петя Кръстева, а обучението е поверено на Даниел Симеонов, който е кинорежисьор по образование, което много помага за развиването на различните дейности, свързани с кинообразованието. "Това е нашата четвърта година, в която се занимаваме с кино. То е част от учебната програма, но под различни форми, като извънкласни форми, кръжоци, проекти и т.н. случваме и други киноинициативи в училище. Имаме и своя кинозала, която е напълно оборудвана и модерна,“ уточни той.

По думите му трябва да има институционално разбиране за важността на киното като част от учебната програма. "Той е легитимен педагогически инструмент в държави, като Франция, в Португалия, страните от Европейския съюз, които имат специална национална стратегия за развитието на изкуствата в образователната система. В Много европейски страни това е факт, то е част от голямата концепция за развиването на новите грамотности, които са ни необходими а бъдем адекватни на ХХI век, като една от тях е медийната грамотност, а вече говорим и за кинограмотност.“

На 10 май от 19.00 часа ще се проведе събитието "Кино в училище – защо и как?“, организирано от "Заедно в час“/Teach for Bulgaria и PhotoSynthesis, лектор на което ще бъде Даниел Симеонов. Събитие е благотворителна кауза, където ще обсъди подробно  за това как киното въздейства на децата, така че те да са полезни на себе си и на обществото.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: