Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Учителите са готови на протести - искат увеличение на заплатите
Автор: Цвети Тончева 15:51 / 24.01.2023Коментари (0)1118
©
Синдикат "Образование“ прави анализ на усещането на учителите за натиска на бруталната инфлация върху трудовите възнаграждения и готовността за протести и стачки при липса на увеличение на работните заплати.

Учителската заплата достигна ниво 125% над СБРЗ за страната с растеж през последните 6 години. Но поради високата инфлация заплатите на учителите в момента са намалели на 115% над средното трудово възнаграждение, съобщават от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

В ЗПУО е заложено императивно да не се намаляват средствата за образование от БВП в България, но това на този етап не може да се осъществи поради липса на редовно правителство, редовен бюджет и политическа воля. За това Синдикатът прави този важен за системата анализ относно статуквото по отношение на заплати и средства за образование.

94.3 % от анкетираните са отговорили, че инфлационният индекс им е повлиял много силно по отношение на семейните бюджети за физическа издръжка, а само 6% са отговорили, че се справят нормално с увеличението на цените.

91.4 % от респондентите са заявили своето очакване за увеличение на работни заплати с повече пари за образование за 2023 г.

79.3% от участниците са отговорили, че увеличение на учителските заплати с 30 % ще бъде адекватен отговор на големия натиск от инфлацията,15.6 % смятат, че 25 % увеличение би било достатъчно, а 5.5 % мислят, че 20% увеличение е релевантно в настоящия момент.

Въпреки очакванията на работещи в системата, че с политически отговорно отношение на управляващите ще се осигури очакваният по - висок размер на средствата за образование, то огромна е готовността за отстояване на тези очаквания при липса на политическо решение в националния образователен социален диалог.

64.6 % от анкетираните са заявили своята готовност за участие в протестни действия и митинги, а 59 % от респондентите са заявили участие в ефективни стачни действия.

В анкетата са участвали 94 % учители; 190 директори ; 3 % непедагогически персонал и заинтересовани.

Средната възраст на анкетираните е 54.8 години.

Синдикат "Образование“ ще отстоява категорично увеличението на учителските работни заплати, което да се заложи в проектобюджета за 2023 г. , за да гарантира 125 % размер на учителските заплати над СБРЗ за страната.

Синдикат "Образование“ запазва стачна готовност при появилото се социално напрежение в системата на образованието и ще започне подготовка за протестни или ефективни стачни действия при липса на увеличение на учителските заплати в бюджет 2023 г.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: