Ударни проверки за незаконно остъклени тераси във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (48)
13:20 / 21.11.2011
7618
Ударни проверки за незаконно остъклени тераси тръгват в големите градове в страната. Инспектори от ДНСК ще следят за балкони самоделки в София, Варна, Пловдив, Бургас. Ако собствениците нямат разрешение да зазидат или остъклят прозорците, ще трябва сами да ги премахнат.

Живеещите в панелните блокове в големите градове масово остъкляват балконите си. Едва под 5% от всички обаче искат разрешение за това от общината. 90 на сто от незаконно закритите прозорци са в периферните квартали на София и Варна. В морската столица, например, цяла кооперация може да остане без остъклените си балкони.

Роднина на съсед пуснал жалба до РДНСК за нередности в изпълнението на строежа. Заради тях често се получавали течове и в стаите влизала дъждовна вода. Хората се обърнали към кметството на район Приморски, откъдето ги посъветвали да си сложат остъкления.

"Казаха ни, че може да бъде направено това, тъй като това е нещо, което нито застрашава конструкцията на блока, нито утежнява. Да не говорим, че на много централни улици във Варна има къде-къде по-големи остъкления, които се набиват на очи, а да не говорим за тези, незаконните строежи", коментира Екатерина Борисова.

От строителния контрол твърдят, че остъкленията на 7-те апартамента са направени без никакви разрешения и строителни книжа, което е нарушение. И признават, че не правят поголовни проверки на модифицираните балкони.

"Правим само по жалба, по сигнал, проверките. А и нямаме физическа възможност, нито време за такава масова проверка, в края на краищата всичко това се извършва пред очите на районите и общините, а те трябва да контролират незаконното строителство, те издават книжата", обясни Цветана Малинова от РДНСК - Варна.

"Най-лесният начин да се реши този проблем е едни лесни мерки за узаконяване и оттук нататък, наистина съгласна съм, че трябва да има еднаквост, но да се каже на хората как да го правят и не след жалба на съсед да се каже "Оп, това е законно, това е незаконно", как може една жалба на съсед да прави нещо законно или не", недоумява Манчева.

От РДНСК отричат да стоят със скръстени ръце. От началото на годината досега само във Варна са премахнати почти 140 незаконни обекта - пристройки, надстройки и жилищни сгради. Досега няма нито една принудително съборена остъклена тераса.

Източник: bTV


Виж коментарите (48)

Още по темата (4):
15.12.2011 Във "Владиславово" правят технически паспорти на сградите
08.12.2011 Неделчо Михайлов: Не искам да ме запомнят с бутане на терасите на хората
29.11.2011 Търсят варианти за разрешаване на проблема с остъклените тераси във Варна
21.11.2011 ДНСК: Твърденията за масови проверки на остъклени балкони не отговарят на истината
Още новини от Национални новини:
Д-р Миндов предупреди: Почва като обикновена вирусна инфекция
Борисов попита защо правителството на Кирил Петков, с пълно мнози...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор, се е барикадира...
Лоши новини за любителите на лова
Вижте какво време ни очаква до края на седмицата
България има нов милионер от тотото


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).