Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Уилям Била: Аз съм ром и хомосексуалист и не съм длъжен да се извинявам за това!
Автор: Екип Varna24.bg 10:45 / 19.03.2021Коментари (3)1700
©
"Аз съм ром и съм гей. И изобщо не ме интересува какво мислят другите за това. Нито трябва да се извинявам, нито да доказвам нещо пред някого“. 

За Уилям Била тази настройка към света върви ръка за ръка с отношението към другите. “Наистина вярвам, че трябва съзнателно да избягваме да вредим на околните. Това е част от Хипократовата клетва, към която биха могли да се придържат всички хора, не само медиците. Ние, ромите, всички ромски общности и активисти, трябва да не забравяме това, докато се борим за нашите права и признаване", казва той, цитиран от "Deutshe Welle".

По пътя към американската мечта

Уилям е роден в САЩ в семейството на химик и медицинска сестра. Сериали като “Далас" го вдъхновяват да поиска да сбъдне американската мечта. Поел е по пътя на победителите, разказва Уилям, благодарение на подкрепата на своите родителите и на своите собствени възможности. Високите оценки в училище му осигуряват стипендии в два от най-добрите икономически университети в света - Училището по бизнес "Стърн“ в Ню Йорк и Чикагския университет.

"По това време спрях да мечтая, станах по-рационален, мислех, че да бъда ефективен, е най-доброто, което мога да направя. Днес мисля, че това ме ограничи и ми харесва да изследвам идеи и нови неща - независимо дали идеята някога би могла да е комерсиално успешна," казва Била.

След като завършва университет, той кандидатства за работа в “Ърнст и Янг" в Ню Йорк. Но нещата се стичат по различен начин и той избира да започне да се занимава с набирането на кадри. И така се озовава в Прага. Уилям винаги е искал да работи в чужбина, той започва да пътува, научава испански, немски и френски.

Различна държава, различни стигми и предразсъдъци

Докато в мултиетническа Америка произходът му няма никакво значение, там той избягва да говори за сексуалността си. В Прага пък е точно обратното: дискусиите за ромите са сериозни, докато приемането на хомосексуалните хора от привилегировани западни държави не изглежда да е проблем.

“Вероятно не пасвам никъде, но се научих да се чувствам добре навсякъде", признава той. Сблъсквал се е и с нетолерантност. Но първоначално не бил сигурен, дали иска да се ангажира с темата.

Накрая разбира нещо за многообразието на собствения си народ. “Мога да подкрепям многото, които имат прогресивни виждания. Важно е да се признае, че ромите са многопластови, не могат да бъдат дефинирани едностранчиво. Има много различни видове хора, култури и политически възгледи - включително и при нас," казва Била.

"Ние сме авангардът"

Според Уилям бъдещето на ромските общности се крие в способността им да се адаптират към постоянно променящите се и опасни обстоятелства, което е доказано в продължение на векове: "Това е способността и готовността да разпознават системните модели и - въз основа на това знание - да реагират“.

Уилям обяснява, че ромите като народ и европейци са показали достатъчно устойчивост и постоянство, за да запазят своята идентичност и култура, без да имат защитата на държава. Поради своя опит като хора ромите и синтите следователно могат да бъдат и отправна точка за бъдещи социални сценарии:

"Ние сме авангардите. Все повече хора се опитват да избягат от ежедневието. Нашите хора винаги са правили това и го правят и до днес."

Дали политиците използват този опит и умения конструктивно, е много интересен въпрос за бъдещото социално развитие, казва Уилям. В крайна сметка, в исторически план ромите и синтите са преживели всяка възможна криза и това, което днес се възхвалява като нов и динамичен начин на живот, вече е отдавна постигнато от тях. "Дали Европа ще реши да се учи от нас или този потенциал ще продължава да бъде потискан, е въпрос на желание."

"Напомняй си, че заслужаваш доброто"

Свободната воля винаги е била от значение за 51-годишния днес мъж - също в религията. След като първо е бил католик, после протестант, а след това и атеист, сега той се определя нито като религиозен, нито като духовен - и предпочита да разчита на себе си. Въпреки това стига до заключението, че нищо не се случва случайно в тази вселена. Ако искате да обичате другите, трябва да започнете от себе си.

"Когато ти се случи нещо добро - прегърни го и си напомни, че го заслужаваш. Тогава ще последват още хубави неща," казва Била.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Никой не го интересува етническата ти принадлежност и сексуалната ти ориентация! Моля, не си ги завирай в лицето ми!
Aнонимен
на 19.03.2021 г.
0
 
 
Не е *ром*,а ЦИГАНИН!!!!И за сведение на *пилиткоректните джендъри*,във Филибето им казваме МАНГАЛИ!И тоя да не се толкова пъчи - и у нас си имаме хем мангал,хем пе*ал - справка Васко Циганина,кръстил се *азис*!
+2
 
 
На кой му пука какъв си? Явно само на теб....
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: