Умерен оптимизъм за летния туристически сезон у нас

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
13:09 / 28.04.2022
919
Ръст от порядъка на 20 до 30 процента през този летен сезон спрямо миналогодишния е постижим, ако твърде динамичната обстановка не се промени драстично. Този коментар в интервю за БТА направи заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева.

Тя смята, че сезонът ще е труден, белязан от края на пандемията и войната в Украйна. Георгиева аргументира умерения оптимизъм за този сезон с информация от летищата във Варна и Бургас и от партньори за записванията за почивки в страната.

"На летище Бургас има планирани близо 7 хил. пристигащи полета, а на летището във Варна–- близо 3500 полета за периода от май до октомври“, съобщи заместник-министърът.

В подкрепа на умерените позитивни очаквания Ирена Георгиева посочи и окончателните данни за януари и февруари тази година, при които се отчита почти 106% ръст на туристическите посещения в България спрямо миналата година. "Нивата от върховата 2019 г. не са постигнати, но в световен мащаб и в България се наблюдава ръст на тези посещения“, отбеляза тя.

По-малко туристи от Русия и Украйна

Заместник-министърът потвърди, че от руския и украинския пазар не можем да очакваме туристи това лято и напомни, че те формираха над 10% от входящия туристопоток през летния сезон в България. Георгиева пресметна, че страната ни ще загуби между 300 хил. и 400 хил. туристически посещения от тези страни, като в някаква степен към тях могат да се причислят и загуби от посещенията от Беларус.

Според нея компенсирането на тази липса се очаква от Румъния, Полша, където по думите ù се наблюдава нарастващ интерес към България като лятна туристическа дестинация, както и от Германия, Словакия и Израел.

"Продължаваме да разчитаме на вътрешния пазар", заяви Ирена Георгиева и изрази очакване положителната тенденция от последните две години на интерес на българите да почиват в нашата страна да се запази и това лято и те да не предпочитат посещения в Гърция. Тя цитира изследвания отпреди 2019 г., според които на годишна база броят на посещенията на българи в Гърция и на гърци в нашата страна са реципрочни.

Концесии и компенсации

"Това лято цените на чадърите и шезлонгите ще са на равнището си от последната предпандемична година, или ще са на нивата, регламентирани в концесионните договори“, потвърди заместник-министърът. Георгиева припомни, че последните две години по инициатива на министерството цените на шезлонгите и чадърите бяха намалени за сметка на намаляване на концесионните възнаграждения.

Виж коментарите (2)

Още по темата (859):
14.08.2023 "Който влезе, не излиза": По Южното Черноморие е страшно
08.08.2023 Хора вдигат ръце: Всичко е унищожено
10.07.2023 Чиста ли е морската вода?
08.07.2023 Не е за тръгване към Гърция, вижте какво става на "Маказа"
10.06.2023 Опашките на "Кулата" вече са около 6 километра
01.11.2022 Взе повече туристи предпочитат да почиват на къмпинг
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Белла Дамянова, НМД: С последователност и приемственост държавата...
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).