Уникална находка в крепостта Русокастро

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:14 / 26.07.2017
1119
Археолози се натъкнаха на уникална находка в крепостта Русокастро край Бургас. При разкопки в средновековния дворец те откриха икона от слонова кост, принадлежала на император, съобщава bTV.

"Слоновата кост е изключително ценна, много по-ценна от златото през Средновековието", разказва директорът на Регионалния исторически музей в Бургас Милен Николов. По думите му доставки от нея са правени само за императорите. Мястото, на което е изградена средновековната крепост Русокастро е стратегическо. Именно от там е охранявана цялата околност и българската граница с Византия. Със сложната си укрепителна система, Русокастро е била непревземаема. Така нареченият "походен олтар" с изобразена сцена на Благовещение, датира от средата на ХХ в. - още преди построяването на крепостта.В края на XIV в., когато Тракия е завладяна от османските турци, местното население напуска околността. В най-недостъпната ѝ част обаче е издигнат царски дворец. 

"По исторически данни със сигурност тук е пребивавал цар Иван Александър, император Андроник III Палеолог, а вероятно и цар Тодор Светослав Тертер", разказва още Николов. Цитаделата, простираща се на 52 дка, е сравнима с царските резиденции в столицата Търново. Проучването ѝ е в началото, но вече е открита първата голяма находка - изключително добре запазена икона от слонова кост. Единствената друга икона от слонова кост у нас е открита преди повече от век при разкопки на Трапезица.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Предстои голямото пътуване, а само да денонощие МВР спипа 14 вода...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).