Управителят на БНБ е готов да си подаде оставката веднага

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (14)
16:35 / 22.07.2014
1905
Управителят на БНБ Иван Искров е готов да си подаде оставката веднага. Това съобщи той в писмо до председателя на Народното събрание Михаил Миков.

Като мотиви той посочва несъгласието БНБ и нейният управител "да бъдат използвани за предизборни политически цели чрез системни и неприемливи обвинения".

"Както е публично известно, неколкократно през последните дни различни партийни представители, включително и на парламентарно представени сили, отправиха настоятелни искания за оставка на Управителя на БНБ", посочва Искров.

"Наред с тези призиви бяха изречени редица разминаващи се с истината твърдения, които трябва да получат своя отговор. Едно от тях бе, че "БНБ чак сега с едномесечно закъснение започна да си върши работата". Всъщност, от 20-и юни, деня, в който изпълнителните директори на Корпоративна търговска банка АД (КТБ) се обърнаха към централната банка с искане за поставянето й под специален надзор, и в който бе наложена тази мярка, БНБ продължава да работи седем дни в седмицата и стриктно да изпълнява своите отговорности в съответствие с разпоредбите на Закона за кредитните институции (ЗКИ). Това е дълъг процес - минимум 3 месеца, както беше обявено. Но, за да могат квесторите добре да си свършат работата, много вероятно е специалният надзор да бъде удължен, като максималният законов срок е 6 месеца. КТБ е 4-та по големина банка и процедурите съгласно действащото законодателство изискват време", пише още Искров.

Виж коментарите (14)

Още по темата (211):
30.01.2024 Окончателно: Цветан Василев с европейска заповед за арест
22.01.2024 Съдът разреши издаването на европейска заповед за арест на Цветан Василев
05.07.2023 Кольо Парамов за КТБ: Нито един процес по закона "Рико" не се е отървал без много сериозно наказание, нашите подсъдими няма да бъдат пожалени
24.04.2023 Сигналът на Цветан Василев срещу Иван Гешев е внесен в Софийска градска прокуратура
20.04.2023 Сийка Милева: Издадена е нова Европейска заповед за арест на Цветан Василев
20.04.2023 Цветан Василев е обявен отново за издирване с Червена бюлетина на Интерпол
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).