Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ути възмутен: Това, което видях по Черноморието, е една дива свинщина
Автор: Екип Varna24.bg 11:11 / 19.08.2021Коментари (9)29344
© БГНЕС
Дива свинщина! Да, точно това видях на 15 август, на Успение Богородично, на великия български див плаж - перлата на Северното Черноморие между Крапец и Дуранкулак. Там, където от хилядолетия птиците намират място да снесат, да излюпят своите малки и да летят по белия свят. Там, където Дуранкулашкото езеро граничи с морето само с тънка пясъчна коса. Там, където през тази година станах свидетел и очевидец на следната картина. Само си представете… великите пясъчни дюни (апропо изключителна държавна собственост), влажните зони и околните горички са се превърнали в Свин City. Как изглежда този мегаполис от диво къмпингуващи? Нека ви разкажа…, започва отвореното си писмо Ути Бъчваров, публикувано от "168 часа“.

"Представете си между 2 и 3 хиляди автомобила, спрени, където могат, както могат или по-скоро докъдето са стигнали. Не по-малко палатки, каравани, кемпери и всякакви други устройства, които гордо са сгазили, покрили и окупирали всичко до самия бряг. Малките горички храбро са изсечени, за да могат къмпингуващите да намерят сянка. Останалото почиващо общество се е разположило навсякъде.

Първа линия - онази, която на други места по Черноморието бе брутално бетонирана, тук безмилостно е преградена от караваните и кемперите. Между тях са разпръснати палатки от всякакъв размер и възраст. За да е още по-цветиста тази картина, на най-високото място има и beach бар, от който жизнерадостно вие чалга. Да не забравяме и татуираните батки, които през погледа на своите Ray-Ban-и смело яхат АТВ-та и кросови мотори, с които газят във водата и из дюните. За да изкарат някой лев за лятото, тук има и орнитолози, които организират групи, за да наблюдават живота на дивите и редки птици. Естествено, в този цивилизационен колапс са полегнали и друсани и пияни младежи. Абе, въобще... Имаме всичко, за да ни е гот".

"Точно там, където са сакралните влажни зони, местообитания на чудни птици, са се разположили и четири кайт училища. Минават джипове, ръмжат мотори. В цялото това "весело" общество има и чуждестранни гости – румънци, чехи, молдовци, които също, измествайки птиците, са се настанили на дюните. Да ви кажа честно… това прилича на зле организиран бежански лагер. Само си представете къде тези 3 - 4 хиляди човека ходят по голяма, средна и малка нужда и къде изливат помията от своите тенджери и газови котлони. Ако навремето тук плуваха лебеди, гордо размахваха криле застрашени видове, крякаха диви патки, то сега прелитат батки. Но не с орнитоложки пръстени, а с ланци".

"ЕХО, ЕХОООО?! Къде сте, "Зелени Балкани" и други непримирими НПО-та, защитаващи по всякакви програми и грантове блатните кокичета, пясъчните лилии, усмихнатите качулати сови и т.н.? Къде сте, мили родни бюрократи, министерства на екологията, на туризма, на здравеопазването, на горите? Това тук е истинска хуманитарна криза, екологична миазма… Къде са вашите защитени зони и устойчиви тенденции за опазване на уникалната българска природа и животински видове?".

"Това, което видях, е ДИВА СВИНЩИНА. Парадоксално е да се говори толкова много срещу изгубения рай на нашето Черноморие заради бетона. Това тук е много по-страшно и безмилостно. Няма да търся причините за това какво правят там т.нар. почиващи - поклонниците на толкова модерното понятие "диво къмпингуващи". Няма да търся обяснения защо си причиняват това. Само искам да питам всички останали защо го причиняват на нас и на последните остатъци от дива българска природа. И както се пише в старите летописи, това видях аз, Ути Бъчваров, на Успение на Пресвета Богородица. Видяха го и очите на моите две деца, на които аз бащински споделих, че ме е срам", завърва своя анализ култовият готвач.



Още по темата: общо новини по темата: 465
01.10.2021 »
30.09.2021 »
29.09.2021 »
26.09.2021 »
25.09.2021 »
22.09.2021 »
предишна страница [ 1/78 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Как си го причиняваме ли? Кое? Да се изкъпем голи заедно с кормораните, или да си сложим масичката вечер над прибоя, или да си легнем на плажа под звездите ли? Това мога само да ви го пожелая. Но за да го преживее човек, не може да отиде за един ден и да се върне. Трябва и да къмпингува. А и няма как да стане ако има хотели, музика, търговия, светлини. И пак си помислете дали това е много по-страшно от бетона, наливането му, тръбите с химикали и ... в морето... Само след една зима и следите от човешките крака/задници/палатки могат да изчезнат. За колко време могат да изчезнат следите от зарязан строеж? Не смятам, че са засегнати блатните местообитания, за разлика от горичките, за съжаление. Да. Свинско-чалгарските изцепки са отвратителни, но това не е навсякъде и не е причина да се заклеймява дивото къмпингуване. Има и саморегулация. Масово хората почистват и чужд боклук. Е, фактът че има такъв е лошо... Защо не се създадат правила за диво къмпингуване? Много е лесно да се изгонят хората. По-лесно отколкото да се спре "законен" строеж. И е по-лесно да се хвърля огън. Защо не пренасочим тази енергия към лошото застрояване. Настръхвам всяка година като си помисля дали няма да се е появил някой бетон, преди да тръгнем за натам. Вместо държавата да поеме в свои ръце поддръжката на няколко тоалетни за палатките, два-три водоизточника и място за почистване на преносимите тоалетни. Нищо повече. И да се следи и глобява за липса на химически тоалетни без съответния био съобразен химикал. Е, всеки ден има извозване на боклук, което е добре. Уважавам, не прекланям се пред прелестта на дивата ни природа! И точно затова искам да я обитавам от време на време. По-добре ли е да паля колата всеки ден за да вкусвам от нея? Не мисля, че за нея е по-добре.
-1
 
 
Ами не Дей да ходиш бе..стой си у вас и няма да се дразниш.тя държавата ги е направила свине не хората сами да са станали такива.
+1
 
 
Те нашите природозащитници са такива избирателно както знаем....
+5
 
 
Тъжно ,ала всичко започва от образованието, а после от пропагандата с която сме облъчвани, ако хората смятат дипломата за кенефна хартия или пък ,че може да се купи кво да очакваме от така образовани хора? Ако по цял ден те облъчват 100 радио програми с чака рака , кво се очаква да стане от подрастващите , ако на автомагистралата в разстояние 200 км имаш 200 реклами на люта ракия и незнам си ква водка....казина , бръснарници на путк и кво се очаква тогава?
0
 
 
Колкото и да не го харесвам Бъчваров, в този случай е прав. Там е кочина точно заради тези, които уж са културни и все си търсят правата за къмпингуване, а после правят точно обратното. Трябва да има строго регулиране и още по-строг контрол, още повече, че там е гранична зона.
+6
 
 
Споко Ути....бавно, но сигурно ние успяваме да превърнем родината си в уникална клоака!!! Сега след като виждаме и резултатите от изборите и какви хубавци ни докараха в парламента да ни оправят, вече ти е ясно и за бъдещето на всичко останало! Корабът потъва, не се бутайте, ще има вода за давене за всички!
-6
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Здравейте! На 03,08,2019г. в темата ви "Ботев повеждаше два пъти срещу Етър, но не успя да стигне до победа", някакъв е влязъл в моя профил и е писал с моя ник baionzi. Дали може да го блокирате? Благодаря!
на 19.08.2021 г.
+8
 
 
прав е -последните години българина буквално се превърна в свиня . само собствения г.з си гледа , комплексар ипомияр
-1
 
 
по принцип Бъчвата е прав...НОО ко сега...дай да не ходим там,че лебеда да можел да снася....като е такъв родолюбец и свидетел на всичко това,защо не е реагирал на момента,защо не е повикал властите и да търси сметка защо е така...,защо не е изпратил това питане до всички институции....не може само да се мрънка по Бука...."требят и дела..."
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: