Утвърдиха национална програма за превенция и защита от домашно насилие

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:56 / 26.10.2016
1583
Правителството утвърди Националната програма за превенция и защита от домашното насилие за 2016 г. Тя има за цел изграждането на институционални механизми за координиране и мониторинг на дейностите по превенция и защита от домашното насилие, повишаване чувствителността на обществото за този проблем, повишаване капацитета на професионалистите и институциите, отговорни за прилагането на мерките по превенция и защита.

Предвидените в програмата мерки са групирани според заложените цели - превенция, обучение и квалификация, защита, възстановяване и реинтеграция на пострадалите от домашно насилие, работа с извършителите, институционални, организационни и законодателни мерки.

Изпълнението на програмата от отговорните институции и техните партньори предполага стандартизиране на подхода в изпълнението на дейности по превенция и защита от домашно насилие, създаване на обществена нетърпимост към явлението, постигането на висок стандарт в реализирането на дейностите по превенция и защита, както и предотвратяването на рецидиви и предоставяне на качествени услуги за пострадалите. 

Сред мерките, които се изпълняват по програмата, са поддържането на непрекъснати национални телефонни линии за случаи на домашно насилие, провеждане на обучения за служители, работещи с жертви и извършители, издаване на наръчници за социални работници, поддържане и управление на кризисни центрове и др.

Средствата за заложените в Програмата дейности се осигуряват по Норвежкия финансов механизъм и от бюджетите на съответните министерства.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Синдикатът на железничарите отново в протестна готовност: Какви с...
Автоинструктор: Високата скорост е единствената причина за тежкит...
Ще се поемат ли лекарствата за децата със синдром на растежа от Н...
Изтича крайният срок за подаване на заявления за гласуване в чужб...
Няколко области са предупредени с жълт код за интензивни валежи
Излезе най-новата прогноза за вторник


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).