Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Увеличават с много заплатите на учителите!
Автор: Екип Varna24.bg 11:06 / 18.01.2022Коментари (4)2178
©
Министърът на образованието Николай Денков очерта на брифинг днес приоритетите на МОН за 2022 година.

"Ще бъдат увеличени учителските заплати, така че размерът им да надхвърля с 25 процентни пункта средното възнаграждение за страната. За първи път от 10 години, извън повишението на заплатите, ще се увеличи и стандартът за издръжка на образователните институции", допълни Денков.

Той обясни, че ще бъде създадена и тествана нова методика за оценка на добавената стойност на обучението. "Тя ще бъде използвана като основен компонент на оценката за качеството на преподаване в училищата, отчитайки техните обективни специфики, например тип населено място, образователен статус на родителите и други", поясни министърът.

"Ще започне практическата разработка на Единна електронна платформа за образователни услуги и съдържание, т.нар. електронен образователен облак. Той ще осигури достъп на всички учители, ученици и техните родители до наличните електронни образователни ресурси, събрани на едно място", каза още Денков.

Той подчерта, че друг фокус е професионалното образование. "Целта е то да стане по-привлекателно за младите хора и да подготвя необходимите специалисти за реалните потребности на икономиката по региони в средносрочен и в дългосрочен план. Ще се работи за подобряване на материалната база най-вече със средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Там са предвидени пари за цялостното обновяване и преоборудване на 24 професионални гимназии, които ще бъдат училища-хъбове в своите региони", изтъкна образователният министър.

По думите му ще се развиват още по-тесни връзки с бизнеса чрез привличане на преподаватели от реалното производство и инвестиции в мрежата от професионални гимназии.

"МОН поиска допълнително финансиране за увеличен план-прием в паралелките за дуално обучение, както и в тези по защитени професии и професии с недостиг на пазара на труда", допълни Денков.

Той уточни, че се предвиждат сериозни инвестиции за значително обогатяване на извънкласните дейности. "Те ще направят училището по-привлекателно и ще помогнат на учениците по-бързо и лесно да възстановят социалните контакти помежду си след дългите периоди на изолация и онлайн обучение по време на пандемията. Наред с това МОН е поискало в държавния бюджет за тази година да бъдат включени допълнителни средства за ремонт на физкултурни салони и спортни площадки", коментира министърът.

"Повишаването на качеството на висшето образование зависи от квалификацията на преподавателите. Подготвя се серия от мерки за гарантиране на високо ниво на тяхната подготовка. Една от тях е борбата с плагиатството. Вече ще бъдат проверявани всички научни публикации, а не само тези, които се използват в конкурси за академично израстване, както е сега. Ще се създаде двустепенна структура за проверка за плагиатство.

Чрез нормативни промени висшите училища и научните организации ще бъдат задължени да създадат свои комисии по академична етика. Те ще правят първоначалните проверки. Съществуващата национална Комисия по академична етика към МОН ще бъде втора инстанция, пред която ще могат да се обжалват решенията на комисиите от по-ниското равнище", категоричен е Денков.

"Отделно от това се предвиждат промени в акредитацията на професионалните направления в университетите и атестацията на преподавателите, както и преструктуриране на висшите училища. По тези въпроси предстои по-широка дискусия, за да се намерят най-ефективните решения", добави той.

По думите му през 2022 г. ще започнат част от дейностите по Плана за възстановяване и устойчивост и по двете европейски програми - за образование и наука. "Това изисква подготовка да голям набор от документи, разработване на условия за кандидатстване и процедури за оценяване на проектните предложения. МОН ще насочи много усилия към тези важни дейности, за да осигури бърз и безпроблемен старт на българските образователни и научни проекти, които ще бъдат финансирани със средства от ЕС", подчерта Денков.




Още по темата: общо новини по темата: 293
16.09.2023 »
15.09.2023 »
15.09.2023 »
15.09.2023 »
15.09.2023 »
15.09.2023 »
предишна страница [ 1/49 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
До първите двама коментиращи! Като ви чета, става ясно, че сте друсани до козирката!!! Първо няма никакви пари за ОРЕС!!! Това са лъжи!!! Второ: Вземи сметни 1260 лв. Стартова заплата минус 23%за данъци и виж чисто колко се получава! 800 лева заплата взима неквалифициран работник с ниско образование!!! Ти с с такъв ли ще сравняваш учителите???? Трето: Не стига, че цял ден учителите отглеждат лигли и мамини синчета на чалгарки и селяндури и се опитват да направят хора от тях, но и трябва да търпят обиди и жалби през ден от такива недоразумения! Наясно ли сте, че само като си подадете носа извън България какво значи статут на учител и задължения на родител и ученик....бедна ви е фантазията!!! Четвърто: Стига министър Денков е ЛЪГАЛ по телевизиите!!!! Заплата от 1700-1800 лв. има, но е БРУТНА и то при 20 г. стаж на учителя!!! Всичко другото са лъжи, лъжи и лъжи!!! Извадете 23% данъци и ще разберете колко е горе-долу истинската заплата чисто в джоба на хората! Сами можете да сметнете 12% увеличение колко ще дойде!!! Тея новичките като лъжат, лъжат като циганин на неделен пазар!!!
0
 
 
Защо да са приоритет учителите,че да им вдигат и заплатите,,,,Засрамете се сринахте образованието с този ОРЕС,родителите са потърпевши от цялата образователна система.Не учат децата на нищо,а и заплатите да им вдигали.За другите работещи за по 800лв.заплати,нищо не прочетох.Като сте тръгнали да вдигате правете го на всякъде.Учителите не са повече хора от нас,работещите в други отрасли
0
 
 
НИКАКВА 9 ДЕННА ВАКАНЦИЯ НЕЩЕМ БЕЗДЕЛНИЦИ...ТОЗИ ФАРС Е ЗА ДА НЕ СЕ ОТПУСКА ОТ ЕВРОСРЕДСТВАТА ЗА ОРЕС НАЛИ? НЕ ВИ Е СРАМ БЕЗДЕЛНИЦИ...РОДИТЕЛИТЕ ПАК ЩЕ ПЛАЩАТ ВМЕСТО ВАС НАЛИ...ОТ 1 ДЕН МЕЖДУСРОЧНА ВСЕКИ РОДИТЕЛ ТРЯБВА ДА ВЗЕМЕ 5 ДНИ СЕГА НЕПЛАТЕН ЗАРАДИ БЕЗДЕЛНИЦИ И НЕЧОВЕЦИ КАТО ВАС...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: