Уволняват директори в БДЖ

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (5)
14:31 / 14.10.2014
2113
Административните директори в БДЖ "Пътнически превози" и БДЖ "Товарни превози" и тези, които отговарят за състоянието на локомотивите ще бъдат освободени от днес. Това каза на брифинг министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова, след свиканото от нея на първото оперативно заседание по безопасност в сектор "Железопътен транспорт" с ръководствата на ДП НКЖИ, "Холдинг БДЖ" ЕАД и ИА "Железопътна администрация".

Според Ангелкова, констатациите, които са направени от проверките на ИА "Железопътна администрация" са достатъчни, за да може да се вземе едно такова решение.

"Това е проблем, който съществува и не са предприети мерки за неговото разрешаване", заяви Ангелкова и допълни, че тези хора трябва да понесат своята отговорност, защото констатациите показват, че не са предвидени достатъчно програми за обучение на машинистите за работа с автоматична локомотивна сигнализация и с влакова диспечерска радио връзка.

"От направената проверка от 180 локомотива в БДЖ "Пътнически превози" с радиостанции, които поддържат диспечерска радио връзка, 15 не работят, което означава, че те следва да бъдат ремонтирани незабавно. По отношение на БДЖ "Товарни превози" от 65 локомотива радиодиспечерската връзка в два не работи", съобщи още Ангелкова.

По отношение на автоматичната локомотивна сигнализация от 44, оборудвани с такава сигнализация десет не работят.

"Установих занижен контрол по отношение на поддръжката и техническото състояние на локомотивите и най-вече на това как и в какви условия машинистите всеки ден излизат на работа", коментира Ангелкова. Тя заяви, че е изискала от ръководството на БДЖ "Товарни превози", БДЖ "Пътнически превози" и в цялост от изпълнителен директор и борда на "Холдинг БДЖ" до петък да представят адекватни мерки по констатираните проблемите. Изискали сме спешни мерки и още от преди две седмици промяна на бизнес плана на дружеството в посока адресиране на тези проблеми -да бъдат заложени дейностите, които са свързани с подобряване условията на труд, обясни Ангелкова допълни,че трябват незабавни мерки.

"В тази връзка, ако в тези мерки, които искаме да бъдат предоставени до петък, не видим реалистичен план за адресиране на проблемите, ще се предприемат мерки и в смяната на БДЖ "Пътнически превози" и БДЖ "Товарни превози", заяви Ангелкова. Тя съобщи още предписанията от констатираните проверки в НКЖИ - липса на съгласувателни процедури по отношение извършване на комплексни проверки и съоръжения, липса на резервни части, кражби и посегателства върху инфраструктурата. Ангелкова допълни, че по част от тези предписания вече са взети мерки.

Министърът на транспорта съобщи, че днешното заседание няма да е единственото такова и допълни, че на всеки две седмици ще се провежда такова оперативно заседание, докато от министерството не са напълно уверени, че мерките, които предстоят да се одобрят в петък не се изпълняват.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (5)

Още по темата (262):
23.04.2024 Гнусно! Показаха в каква мизерия пътуват хората във влака Варна-Аспарухово
17.04.2024 БДЖ вдига цените на билетите с 20%, но ще се подобри ли пътуването ни?
16.04.2024 Скорост от 160 км/ч и хигиена: Какво още обещават от БДЖ?
15.04.2024 Получихме две оферти за доствка на 35 електрически мотрисни влака
15.04.2024 БДЖ: Вдигаме драстично цените на билетите заради разходите ни, ето откога
08.04.2024 Важна промяна в движението на влаковете по направление Варна – София и
обратно
Още новини от Национални новини:
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).