Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ужас! Много внимавайте, ако си купувате тези храни във Варна и Велинград!
Автор: Екип Varna24.bg 21:15 / 08.08.2023Коментари (2)2849
В рамките на последните 45 дни до Сдружение за достъпна и качествена храна достигат множество сигнали от потребители получили временни стомашни неразположения като гадене, повръщане, тежест, болки в стомаха и стомашен дискомфорт след консумация на храни като сладолед, царевица на кочан или в чаша, палачинки, фалафели и др.продукти, които са закупени от преместваеми обекти,  временни и подвижни обекти и машини за сладолед. Това съобщават от пресцентъра на сдружение "За достъпна и качествена храна".

Голяма част от сигналите бяха свързани с неспазването на температурния режим на съхранение на сладоледа и липсата на етикети в град Варна и Велинград. За конкретните нарушения екипът на ЗДКХ са сигнализирали ръководствата на  НАП, БАБХ и РЗИ.  

"Това установява и наша проверка на обектите за търговия със сладолед, царевица, палачинки, понички и други бързи храни продавани в преместваеми обекти.  При първите проверени обекти на принципа таен клиент  по продължението на бул. "Приморски“ 2, 9000  във Варна освен липса на работно облекло на персонала не се дава информация за произхода на сладоледа, температурата на съхранение, която трябва да бъде  минимум "-18C◦", срокът на годност, придружаващите документи, етикетировката, и дали често сменящите се продавачи разполагат със здравни книжки и  защо е толкова занижена хигиената в обектите. Основен проблем  са и често неиздаване на касови бонове дори при поискване с аргументи, че или устройството не работи поради високи температури или няма връзка с НАП и интернет. 

Положението във Велинград е почти сходно, на количките за царевица намиращи се на пешеходната улица на 35 градуса са изложени пластмасови шишета с майонеза и кетчуп. Пред заведенията за пица на парче, отново има изложена на високи температури кетчуп и майонеза. В обектите за продажба на сладолед, фунийките не са обвити със салфетка, а продавачката умело ги пипа с ръка . Лъжичките, които са поставени пред павилиона не са опаковани всяко във фолио, а биват умело лазени от мухи и насекоми. Лъжичката за сипване на сладолед се поставя в една чаша с вода и умело се бърка във всички видове сладолед само с една лъжичка. В обекта в кв. Чепино, също хигиенните навици са доста занижени- обслужващия персонал пипа всичко с ръка (без да има поставени ръкавици), продукти се вземат с ръка (кюфтета, кебапчета) и се поставят в чинийка на клиента.

Екипът на ЗДКХ разполага със снимки от временни и подвижни обекти и машини за сладолед, нарушили гореспоменатото.

Обръщаме внимание, че НЕиздаването на касов бон затруднява, както работата на институциите, така и дейността на Сдружението- порада неналичие на касов документ трудно може да се локализира конкретен нарушител и да се подаде коректно сигнал към БАБХ или нашата платформа. Голяма част от нашите сигнали не съдържат този елемент.

Екипът на СЗДКХ е в готовност да се командирова свои членове за съвместна проверка и да заснеме материал с колеги от медии, при нужда, чрез разпространяване на прессъбощение и други методи за публичност - като сайт на сдружението www.zdkh.bg и Фейсбук страницата достигаща до над 7.5 млн потребители за последните 60 дни.

За да гарантира правото на потребителите да получават пълна и вярна информация за храните, които закупуват и консумират, и за съответствие с Регламент (ЕС) № 1308/2013 за установяване на обща организация на пазарите на селскостопански продукти и Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) продължава и през 2023 г. организирането на съвместни проверки с представители на Асоциация на млекопреработвателите, Национална асоциация на млекопреработвателите, Комисия за защита на потребителите и сдружение "За достъпна и качествена храна", като извършва контрол на предлаганите на пазара млечни продукти за нерегламентирано влагане на немлечни мазнини и за съответствие по физикохимични показатели съгласно технологична документация (ТД) на производителя, чрез вземане на проби от търговска мрежа.

От началото на м. септември 2022 г. пробовземане на млечни продукти от търговска мрежа се извършва освен на територията на град София, така също и на територията на страната.

За първите седем месеца на годината от търговска мрежа са взети 106 бр. проби млечни продукти, които са изпитани за наличие на немлечни мазнини и за съответствие по физикохимчни показатели съгласно технологичната документация на производителя. От тях 2 бр. млечни продукта са произведени извън територията на България. При извършените лабораторни изпитвания е установено влагане на немлечни мазнини в една проба млечен продукт, а отклонения от зададените физикохимични показатели са установени в 21 бр. млечни продукти.

За установените несъответствия БАБХ е предприела действия по компетентност към бизнесоператорите, производители на млечните продукти

Продължава практиката ръководствата на големите търговски обектии и фирми първи да биват уведомени за сигнали, засягащи храни с изтекъл срок на годност, видимо лошо качество и разминавания в етикетите. В случай, че не отговарят на нашите и потребителски писма и сигнали, нашият екип сезира компетентни органи, каквито са последите два сигнала за голям хранителин магазин в гр. Котел и две от големитге вериги“, каза председателят на сдружение "За достъпна и качествена храна“ д-р Андрей Велчев.

Платформата за подаване на сигнали от страна на потребителите за съмнения и нередности на хранителни продукти  поддържа добър контакт и комуникация между всички институции, ангажирани с гаранцията за достъпна, качествена и произведена от български производители храна. Платформата е достъпна през сайта на сдружението - www.zdkh.bg, като за последните три месеца тя има над 10 млн посещения и стотици сигнали", се казва още в официалното прессъобщение.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
На снимките изглежда вкусно, но явно си е и доста рисково. Хубаво е, че има подобна информация, хората да внимават.
Aнонимен
на 08.08.2023 г.
0
 
 
Човешките свине, не спряха да се тъпчат с всевъзможни измислени боклуци с цел мръсен бизнес и после се оплакват от болестните си състояния. Кой ви е виновен, че сте прости и лакоми свине? Свинете ядат всичко по много, особено помия.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Евровизия 2024
Бюджет 2024
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: