В България има изключително рядък вид бивол, вижте го

Автор: Екатерина Монева
Коментари (3)
15:22 / 07.02.2024
1102
В България има изключително рядък вид бивол - Българска Мурра, предаде репортер на Varna24.bg. 

Това е специализирана порода за мляко. Млечността на биволите за 305 дневна лактация е 1500-2500 кг. Маслеността на млякото е висока 7-9% при съдържание на протеин 4,2 – 4,4%.

Биволското мляко не съдържа каротин и затова то е бяло на цвят. При консумация се усеща сладък вкус, което се дължи на по-високото съдържание на лактоза.

Полова зрялост животните от породата достигат между 18 – 20 месечна възраст, а стопанска – на 30-32 месеца. Плодовитостта е 85%.

До началото на 20 век в България биволът е бил широко разпространен. Той е използван както за мляко и месо така и като теглителна сила в земеделието. Съществуващите представители са били биволи от средиземноморски тип, отглеждани покрай реки, блата и езера подобно на дивите си роднини. През 1935 – 1936 г. се създават биволовъдни дружества и с това се поставя началото на племената селекция. Нуждата от теглителна сила определя и хода на селекцията на биволите. След края на Втората световна война, въведената механизация в селското стопанство измества необходимостта от животинска тяга.

На този етап биволите са били с много ниска млечност и за да се повиши това им качество през 1962 г. България внася от Индия бикове от породата мурра. Тази порода е с висока млечност и местните биволици биват осеменени от внесените мъжки животни. След провеждането на селекцията качествата на биволите значително се подобряват. Създадена е порода наречена българска мурра, която носи 75% от качествата на индийските си предшественици. През 1974 – 1975 г. отново били внесени биволи от породата мурра, както и отделни индивиди от породите Джафарабади, Сурти от Индия и Нали – Рави от Пакистан.

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Проверките за нелоялни практики при организираните туристически п...
Газов мегапроект застрашава Черно море
Бизнесмен: Положението е отчайващо, държавата е абдикирала
"Булгартрансгаз": Финализирана е успешно най-важната обществена п...
Назначиха извънредна проверка по случая с починалото 5-годишно де...
Финансистът и икономист д-р Войнов каза какво трябва да направим ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).