Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
В Горни Лом са обезвреждани най-опасните мини от Студената война
Автор: Екип Varna24.bg 09:26 / 03.10.2014Коментари (2)1005
© Монитор
Интервю с о.р. Полк. Иван Бояджиев, експерт по тероризъм:

- Полковник Бояджиев, как коментирате тази голяма трагедия, която ни сполетя в Горни Лом?

- Аз съм направо разсипан. Колкото и трагедии да съм преживявал. Цялата нощ не съм мигнал, наблюдавах как действа МВР, другите служби. Това е поредната трагедия и в случая е много страшно, защото толкова много жертви досега в подобни инциденти не е имало. Направо не мога да се разбера сам със себе си защо е така. Разбира се, в цял свят се знае, че където има такива опасни производства, винаги има риск, има неудачи. Но такава безотговорност никога не съм виждал. Случилото е страшно безотговорно. Да вкараш ти в цеха, който вече го няма, младежи, които работят там от една-две седмици за 250 лв., и то за този труд. Няма по-опасен труд от това. Не може да продължаваме да сме задният двор на Европа и всички боклуци да са при нас.

- Какво имате предвид, че и в случая сме задният двор на Европа?

- Всички специалисти знаят, че в това предприятие са се утилизирали гръцки мини. Те са по-опасни от съветските. Предполагам, че продължава да има огромни полоси на границата между Гърция, Турция и България, и там са слагани мини след 9 септември. Съветските мини се знаят. Те лесно се разглобяват. Докато гръцките са много опасни и трудни за разглобяване. Не им познаваме технологията.

- Младежите, които са започнали работа преди седмица-две, не са ли били обучени как да обезвреждат тези мини?

- Това вече се знае, потвърдено е, че не са обучавани. Интересно е, че вътре е бил и синът на собственика и другите двама началници и ръководители на цеха. Желанието за бързи печалби води до тези жертви.

- Това какви мини са, противопехотни ли са?

- Това се тези противопехотни мини, които като я настъпиш, отскача на един метър и те реже през кръста. Те са забранени и затова ги утилизират. Изкарват взривните вещества от тези мини и ги пресоват за минната промишленост основно. Защо приемаме тези мини, а не си работят гърците?

- Възможно ли е заради бързането да се натрупа капитал да се жертват толкова много хора? Какъв човек трябва да е този собственик?

- Тогава за какво се е правило всичко това. Има страшно недоглеждане. Престъпна небрежност. Не е възможно това огромно поражение да е от една мина. Това са десетки килограми тротил и какви ли не други взривни вещества. Аз не съм ги разглеждал тези мини, макар че преди години имах предложение да ги обезвреждаме мините по поречието на Марица, тъй като гърците и турците не искаха да ги пипат. Тогава не можахме да се разберем, тъй като посредникът искаше 40% от печалбата.

- Като професионалист да ви питам - къде трябва да се обезвреждат подобни боеприпаси? На открито или на закрито?

- Задължително се обезвреждат в затворено помещение, защото ако са на открито, може да изскочи искра отвсякъде. Както в Челопечене и Костенец преди стана от искра. Може от мобилен телефон, отвсякъде може да изскочи искра. Тук има един плюс, че този цех е бил ограден от издигнати земни насипи, бариери, които са спрели взрива да не отиде към селото. В противен случай можеше да има страхотни поражения. В цял свят стават такива аварии. Ние не можем да гарантираме никога и КОС не може да гарантира 100%, че няма опасност. Но трябва да направим всичко възможно, за да минимизираме пораженията. Тук има нещо, което не ми е ясно: преди 10-15 дни отиват на проверка, правят проверка, правят протоколи за нарушения и не затварят цеха. Защо? Трябвало е веднага да затворят цеха, докато не изпълнят препоръките. Дори машините, на които са работили, не са били заземени. Такива подробности не са дребни. От тях стават страшни бели. Друго - помещението е било само с една врата. Около тази врата е имало натрупани много мини - обезвредени и не обезвредени. Докато работниците са принудени заради малкото заплащане да работят ударно, колкото може повече мини да обезвредят, за да може да вземат някой лев повече. Иначе получават по 230 лв. Още повече това е най-бедният край - в радиус от 30 км не можеш да намериш едно работно място. И хората са принудени да работят в тази жестока атмосфера. Освен това какъв е този контрол: не се знае колко души и кои са вътре. В такива цехове и такива предприятия се прави както в мините: записват ти името, дават ти каската с лампата и противогаз и тогава отиваш и се качваш на асансьора. След смяната излизаш от асансьора, оставяш си каската, лампата и противогаза и те отписват. А тук какво - вътре има хора, не се знае колко са, не се знае кои са. Един не се явил на работа, едвам го откриха после. Липсват всякакви предпазни мерки и всякакви професионални решения за този вид дейности.

- Как реагираха властите в случая?

- Този път съм просто във възторг от дейността на ръководството на МВР, г-н Бакалов, ген. Николов, справиха се великолепно. Това че ги плюеха, че не влизали вътре, е от незнание. В цял свят е така: 24 часа след последния взрив може да се влезе в зоната. Както беше в Челопечене, гърмяха едно след друго - три месеца се чака да се влезе. Не може да пуснеш веднага хората вътре направо така с голи ръце и да има още нови жертви след това. Добре е, че вкараха специалните машини котки вътре, безмоторния самолет. Ще влязат после с оборудването на антитерористите, ще разгледат района.

Наслагват се едно след друго нещата през годините. И уж се вземат мерки, а никога не се вземат мерки. В случая г-н Бакалов, г-н Христозков.

- Проверяващите от КОС носят ли отговорност защо не са го затворили преди 15 дни, след като са открили толкова нарушения?

- Не знам носят ли отговорност. Знам, че са много прецизни от служба КОС. Не знам дали при тази голяма безработица не са решили малко по-леко да гледат на проверките, за да могат хората да се прехранват. Това са 30-40 семейства, които могат да останат без хляб. Нали виждаме каква е била алтернативата: да умрат глад или да умрат по време на работа.

- Необходима ли е друга държавна политика в тази област?

- Имаме добра държавна политика. Винаги съм го казвал. Тук непрекъснато говорят за изменение на закони, нови закони. Напротив, България си има много хубави закони, само че няма кой да ги спазва. И това е целият проблем. Както и тук, този цех е приватизиран навремето, прехвърлян от ръка на ръка, никой не се грижи за работниците и за безопасността на труда. Само се интересуват от печалбата и от парите. Ще отиде в Гърция да докара мини в България, за да печелят.

Източник: в. "Монитор"




Още по темата: общо новини по темата: 22
13.05.2022 »
14.01.2021 »
16.11.2014 »
17.10.2014 »
09.10.2014 »
08.10.2014 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 03.10.2014 г.
+4
 
 
Не ви се отразява добре демокрацията на вас.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: