В Пампорово и Чепеларе затварят хотели, браншът не издържа 

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
10:26 / 21.02.2022
876
Повишаването на цените на тока удари силно хотелиерския бранш. Парадоксално в един от най-успешните зимни сезони от последните години, хотели в Пампорово и Чепеларе вече не приемат гости, защото са изправени пред дилемата - или да работят на голяма загуба, или да повишат драстично нощувките и да загубят основния поток туристи.

От три седмици един от най-големите хотели в Пампорово не работи. Това се случва в един от най-силните зимни сезони.

Заради непосилните сметки за ток и други са спрели работа.

Вече има хотели, които затварят, тъй като те не могат да издържат на този натиск. Конкретна сметка за месец декември за цялото дружество – от 200 000 лева ток през миналата година, тази година  токът беше 700 000!, отбеляза пред bTV Мариян Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД.

Дневната карта, както и нощувките са поскъпнали с 20%, а разходите са в пъти по-високи. Само огромното търсене спасява временно големите хотели.

Повишението на цените на тока влияе на повишаването на всеки един вид услуга. А при нас това са ски картите. Въпреки това завишението на цените на картите е доста по-малко от оперативните разходи, които ние  имаме, за да упражняваме тази дейност. Така, че нещата не изглеждат никак добре. И ако не бъдат взети спешни мерки посока  нормализиране на условията за правене на такъв тип бизнес – нещата ще бъдат много катастрофални в края на тази година", казва още Мариян Беляков.

В Чепеларе, където туризмът се крепи на малките семейни хотели, собствениците им описват ситуацията като трагична. Иван Пачеджиев е спрял да приема туристи, въпреки започналото изплащане на компенсации за декември и януари.

Държавата така направи, че промишлени токове да плащаме. Хотелът е затворен поради много причини. И върхът на айсберга е увеличаването на тока, отбелязва собственика.

Трябва да Ви кажа, че ако един семеен хотел е плащал 500-600 лева преди, сега плаща около 3 000 лева, обясни Съби Маданков, председател на Сдружението на хотелиери, ресторантьори и търговци в Чепеларе.

Виж коментарите (2)

Още по темата (375):
28.10.2022 Нашенци луднаха, разграбиха магазините за електроуреди
14.07.2022 Може да останем и без парно тази зима
01.07.2022 Стартира приемът на документи за отпускането на помощи за отопление
20.04.2022 В столицата отново заваля сняг
20.04.2022 Това видео не е правено на 20-ти януари!
20.04.2022 Великден и пролет ли? По-добре вижте какво се случва в планините
Още новини от Национални новини:
Главчев: На никого в правителството не му е хрумвало да увеличава...
Росен Желязков: Основната ни цел е доходите на българите да дости...
ЦИК увери: Няма да има забавяне в обработката на резултатите от и...
Обявиха голяма наша банка за продан, оттам обаче отрекоха информа...
Пеевски: Мечтата на Асен Василев беше да стане премиер, Христо Ив...
Инвеститор: В България е сигурно - в малко държави можеш да се пр...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).