Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
В Пловдив отстраниха простатната жлеза на мъж, последва неочаквано продължение
Автор: Георги Василев 21:38 / 06.10.2020Коментари (0)2188
©
Пловдивската МБАЛ "Свети Мина“ (бившата Първа градска болница) отнесе 2000 лева глоба от Изпълнителна агенция "Медицински надзор“, тъй като хирурзите в лечебното заведение извършили операция по отстраняване на простата на пациент, без болницата да има утвърден медицински стандарт "Урология“, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

По постъпил сигнал в агенцията била организирана спешна проверка на 11 март. От проверената документация станало ясно, че на 3 април м.г. била извършена оперативна интервенция "простатектомия“ на 72-годишен пациент, при която била отстранена простатната му жлеза. Операцията била извършена от трима хирурзи, които работели в болницата. Пациентът изрично се съгласил.

Извършената оперативна интервенция /простатектомия/ по вид е операция с голям обем и следвало да се извърши в структура по урология, тъй като съгласно медицински стандарт "Урология“ онкологичните заболявания, засягащи органите на отделителната система при мъжа и жената и органите на половата система при мъжа, са обект на медицински дейности в специалността "Урология“.

Проверяващата комисия установила, че МБАЛ "Св.Мина“ Пловдив“ ЕООД нямала структура по урология предвид издаденото й Разрешение за лечебна дейност. Затова бил съставен и въпросният акт, а по-късно и наказателно постановление с 2000 лева глоба.

От агенцията посочили, че тримата специалисти, участвали в операцията, притежавали специалност "Хирургия“, но не и специалност "Урология“. Именно извършването на такава оперативна интервенция в структура по хирургия, без да е вписано в разрешението на лечебната дейност на медицинското заведение, в което да е изградена структура "Урология“, което изисква да се спазва медицински стандарт по урология, дало основание за съставяне на акта.

От лечебното заведение обжалвали глобата пред съда. Бил разпитан един от хирурзите, които участвали във въпросната операция. Той обяснил, че притежава специалност хирургия от много години и е извършил многократно такава операция. Сочи, че преди години урологични клиники не съществували, като всичко се извършвало в хирургични, както по-леки операции като тези за простатата, така и по-тежки – бъбречни, премахване на пикочен мехур и изработване на изкуствен мехур.

Не се изисквало друга специалност освен хирургия. Урологията била създадена по-късно, като по-голяма част от операциите били насочени там. Свидетелят споделил мнението, че операцията на простатата за него е нещо много обикновено, като правил множество на брой такива операции. В екипа, извършил въпросната операция, участвал и началникът на хирургията във Втора градска болница, който също извършвал този вид операции.

Допълнил, че извършвал повече бъбречни операции в сравнение с простати, но нямало урологична операция, която да не са правили. Добавил, че в началото при създаване на клиниките по урология работили хирурзи и нямало претенции за урологична специалност.

"В случая, макар да се установява, че са имали голям практически опит за провеждане на подобен вид оперативни интервенции, членовете на екипа, осъществил въпросната операция, са притежавали специалност по хирургия, но не и специалност "Урология“, каквото е изискването на разпоредбите. Нещо повече - самото лечебно заведение е притежавало Разрешение за лечебна дейност, в което не е била предвидена структура по урология, в която да бъде извършена подобна оперативна интервенция“, пише в мотивите на съда.

Затова и административната глоба била потвърдена. Болницата може да обжалва пред административния съд.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: