В Приморско откриха златно съкровище от времето на Александър Македонски

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
10:36 / 24.10.2016
1170
При провеждане на спасително археологическо проучване на тракийска надгробна могила в местността "Силихляр" в землището на Община Приморско археолозите доц. д-р Петър Балабанов и Даниел Пантов - директор на Общинския исторически музей в града откриха изключително рядка находка - златно съкровище.

Съкровището представлява комплект от украшения (апликации) за ремъците от сбруята на главата на кон, които са били използвани от собственика му по време на тържествени шествия и празници. Изработено е от чисто злато от местен майстор и съдържа осем големи и двадесет и девет малки апликации. Поставено е като дар в камерата на гробно съоръжение, което според археолозите е било ограбено още през античността. Запазването на съкровището се обяснява с обстоятелството, че при полагането в гроба е било старателно укрито, така че да не бъде намерено при евентуално оскверняване на гробницата. Вероятно могилата е насипана след смъртта на тракийски династ, който е управлявал сегашните териториите на общината по онова време.

Съкровището се датира между края на IV и началото на ІІІ в. пр. Хр. То ще бъде представено на 25. 10. 2016 г. от 11 часа в сградата на Историческия музей в Приморско.


Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Започва Страстната седмица: Ето какви са обичаите
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).