Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
В Рила има цяла рота мечки - съвети как да ги избегнем
Автор: Екип Varna24.bg 21:05 / 05.09.2022Коментари (0)1348
©
Повече от 60 кафяви мечки, колкото е минимумът за формирането на една рота, обитават Рила планина, сочи статистиката на Националния парк.

Кафявите мечки все по-често са засичани в ниските места в Национален парк "Рила", където преминават туристи, съобщи БНТ.

Само преди година в района на Рила планина край Белица беше нападната жена, докато излязла да бере гъби. Според гледачите в парка за мечки в Белица, подобен тип нападения могат да бъдат избегнати. Само трябва да спазваме няколко прости правила.

“Всяко едно посещение в гората означава, че вие отивате на гости на всички диви животни, които обитават тази гора. Най-важното нещо, което може да се предприеме винаги са превантивните мерки. А това означава при всяко едно ходене в гората да вдигате малко повече шум, да пеете, да пляскате, да говорите на висок глас. Действително, ако има среща с такова животно, трябва да се подходи много спокойно, да не се крещи и скача, тъй като то може да реагира много зле на това, хубаво е по максимално бърз начин да се отдалечите и да не обръщате гръб", каза Калина Вълчинкова – гледач на мечки в Парка край Белица.

Само на територията на резервата парковата охрана и камерите за видеонаблюдение са засекли поне 10 различни кафяви мечки.

"За да може да следим какво се случва с мечките и да избегнем срещата с туристи, основното нещо, което правим, за да избегнем конфликт с туристите, е да наблюдаваме територията с фотокапани, правим и масиран мониторинг с много хора по цялата територия на парка и знаем доста добре кои са териториите, обитавани от мечки", каза Владимир Милушев – директор на национален парк "Рила".

Хората, които обичат да ходят в гората, не трябва да се хвърлят остатъци от храна, защото дивите животни ги надушват и остават да обитават района, където след това може да има непредвидени срещи с туристи.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: