Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
В деня на здравето: 12 съвета как да живеем и да се чувстваме по-добре
Автор: Екип Varna24.bg 09:40 / 07.04.2022Коментари (0)564
©
Днес отбелязваме Световния ден на здравето и Деня на здравния работник. Това е професионалният празник на всички лекари, зъболекари, сестри, акушерки, фармацевти и всички здравни работници, посветили живота си на каузата да опазват здравето на хората.

Много от методите за поддържане на здравето могат да ни отнемат значително време - ако например тренираме продължително във фитнеса или приготвяме здравословна храна. Всъщност, оказва се, има и много бързи начини, с които може да подобрим здравето си - дори за по-малко от 60 секунди.

Вода сутрин

Най-доброто нещо, което може да направим, когато се събудим, е да изпием една голяма чаша вода. По време на сън телата ни се дехидратират, така че избирането на вода преди сутрешното кафе ще активира мозъка, бъбреците и червата по-бързо.

Здравословна закуска

Може да отделим минута сутрин (или предходната вечер), за да нарежем един плод или зеленчук, който да хапнем през деня. Това е начин да увеличим приема на фибри, минерали, витамини и противовъзпалителни фитохимикали (полезните съединения, намиращи се в растенията).

Допълнителен протеин

Консумирането им сутрин помага да се поддържат стабилни нивата на кръвната захар и енергията през целия ден. Така че, спокойно може да добавим малко допълнителен растителен протеин като конопени или ленени семена към обичайното смути, киселото мляко или овес.

Чаша зелен чай

Пиенето на зелен чай поне три пъти седмично е свързано с приблизително 25% по-нисък риск от сърдечни заболявания и инсулт. Необходима е само около минута за приготвянето на хубава топла чаша от тази здравословна напитка.

По-здравословни въглехидрати

Ако консумираме богата на въглехидрати храна - като хляб и тестени изделия, първо може да я поръсим с малко зехтин или оцет. Мазнините и киселините могат значително да намалят гликемичното въздействие на въглехидратите. Това ще ни помогне да поддържаме кръвната захар и енергията си равномерни.

Температурата

От полза ще ни е да намалим температурата в дома си непосредствено преди лягане, като се стремим да е около 18°C. По-ниските температури ще ни помогнат да спим по-дълбоко, качествено и да не прекъсваме съня си.

Да намалим светлините

Когато навън стане тъмно, ние може да затъмним светлините в дома. Това спомага за насърчаване на производството на хормона мелатонин. Има успокояващ ефект и помага да заспим по-бързо.

Изкачване на стълби

Енергично изкачване на 60 стъпала за 20 секунди, три пъти на ден и три дни в седмицата - може да изглежда малко, но усилието има потенциала да помогне за намаляване на развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Дълбоко вдишване

Може да направим две или три дълбоки вдишвания и да фокусираме мисълта си върху положителните неща в живота или върху тези, които очакваме с нетърпение в бъдеще. Това ще ни помогне да подобрим сърдечната честота, ще понижи кръвното ни налягане и със сигурност ще подобри настроението ни.

Доброто послание

Ако решим да отправим мили думи или искрен комплимент към някого, когото обичаме, само за секунди този произволен акт на доброта ще повиши настроението не само на получаващия комплимент, а и на самите нас. Навикът за прояви на доброта може значително да увеличи удовлетвореността от живота, пише StarsInsider.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Великден 2024 г.
Зърнената сделка
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: