В рамките на тази работна седмица новото обвинение срещу Георги ще бъде факт

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:47 / 21.08.2023
697
В рамките на тази работна седмица новото обвинение срещу Георги Георгиев, който наряза 18-годишната Дебора от Стара Загора с макетно ножче и обръсна косата й, ще бъде факт. Това съобщи пред журналисти наблюдаващият прокурор по делото Десислава Калайджиева, предаде репортер на "Фокус".

"Наблюдаващите прокурори са анализирали, в своята съвкупност и цялост, целия събран доказателствен материал. Не сме анализирали само няколко експертизи, а и свидетелските показания и всички изготвени до момента експертизи, включително и назначената комплексна експертиза, изготвена от съдебни лекари от друг район. На базата на задълбочения анализ, който сме провели, с екип от трима наблдаващи прокурори, сме стигнали до заключението, че следва да бъдат извършени нови действия по реда на чл. 219 и чл. 221 от НПК, които са привличане и разпит на обвиняемото лице за три умишлени престъпления спрямо личността на пострадалото момиче, а именно - за принуда, двустепенна средна телесна повреда и заплахи за убийство. За престъплението по чл. 144, законодателят е придвидил лишаване от свобода до 6 години за заканите за убийство спрямо Дебора, за пристъплението "принуда" и за това, че е отрязал косата й - също до 6 години, а за последното престъпление, което е двустепенна средна телесна повреда, което също е тежко и умишлено - от 2 до 10 години. Не мога да кажа какво ще е общото наказание, защото то ще бъде преценено от съда, след като ние изготвим и внесем съответния обвинителен акт. Това е преценка на съда относно доказателствата, които пак ще бъдат подложени на анализ, в тяхната съвкупност и цялост, кои свидетелски показания и кои заключения ще кредитира, дали трябва да бъдат извършени нови действия по разследванията и т.н. Ние сме решили, че в рамките на тази работна седмица, това ново обвинение ще бъде факт", категорична бе прокурор Калайджиева.

Районният прокурор Таня Димитрова уточни, че се касае само за едно ново обвинение, което се повдига и то е за принуда по чл. 143, ал. 1 от Наказателния кодекс. "Обвинението е за това, че след упражнена сила и удар с юмрук, против волята на пострадалата и сломявайки волята й, обвиняемото лице е остригало главата й. Тази нова квалификация, наблюдаващите прокурори са я преценили като валидна в случая и такова обвинение предстои да бъде повдигнато. По обвинението за нанесени телесни повреди, накратко заключението на експертизата сочи, че е на лице двустепенна средна телесна повреда, а именно - причинени са две средни телесни повреди. Едната се е изразила в черепно-мозъчна травма, мозъчен отток, мозъчна контузия, която е довела до временно разстройство на здравето, опасно за живота. Втората е обезобразяване, което се е изразило с множество прорезни рани по лицето и по тялото на пострадалата", каза прокурор Димитрова. Тя не обясни къде точно са били намерени маската и макетното ножче - дали в дома на Дебора, или в този на Георги. "Нека все пак нещо да остане в рамките на следствената тайна, за да можем да работим спокойно", каза прокурорът и допълни, че разгласяването на материали от разследване, без разрешение на наблюдаващи прокурори, съставлява престъпление.

Рени АТАНАСОВА

Виж коментарите (0)

Още по темата (232):
11.05.2024 Дебора, която беше нарязана с макетно ножче: От време на време плача, винаги ще ме е страх
25.04.2024 Дебора напусна училище: От тук нататък предстои най-доброто за мен
17.04.2024 Дебора: Страшно съм изнервена
17.04.2024 Трети опит за старт на делото "Дебора"
05.04.2024 Дебора мечтае да стане служител на реда
27.03.2024 Ново заседание по делото "Дебора"
Още новини от Национални новини:
Тези служители са с по-високи пенсии от други, ето причината
Техническата грешка от първата матура няма да повлияе на оценката...
Над 46 000 зрелостници се очаква да се явят днес на матура
Редица университети затварят врати в знак на протест
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняван ни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).