Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
В снагата на Альоша има 46 тона бетон, преместването - невъзможно
Автор: Цвети Тончева 09:28 / 11.03.2022Коментари (143)1358
46 тона бетон и 2 тона желязо, облицовано с камък, е погълнал в снагата си паметникът на Альоша, който се извисява гордо на Бунарджика в Пловдив. Информацията е на Наташа Атанасова, началник на отдел "Държавен архив" Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Монументът е изработен от железобетонна конструкция, ползвани са гранит и сиенит. Общата му височина е 17,30 м, самият войн е висок 10,80 м. Главата му е 7 тона, а шмайзерът му - 2 тона. Стъпалата от площадката до паметника са около 100, толкова, колкото са били работниците каменоделци, по данни на един от тях. Хората работили три години за построяването му – от 1954 до 1957 година, при добри и лоши метеорологични условия. През това време се помещавали в подножието на хълма във временно изградени бараки. Камъните дялали долу, и по релси ги качвали на върха, за да ги монтират. Кипял къртовски труд.

През цялото време на градежа строителите били посещавани от важни особи на Съветския съюз, всеки от които имал някакви претенции, спомня си каменоделецът Никола Тотев. Те правели различни коментари на изпълнението. Така например, година след започване на работата по проекта, строителната площадка посетил инкогнито Никита Хрушчов, генерален секретар на ЦК на КПСС, който отбелязал, че фигурата е неправилно проектирана - шмайзерът трябва да бъде високо издигнат, а не насочен надолу. И поискал това да се промени.

След това изказване при каменоделеца Тотев се отбил Червенков, който го попитал може ли паметникът да се пригоди така, както иска другаря Хрушчов. Бригадирът Тотев категорично заявил, че е невъзможно, защото ще трябва нов проект, нови пари и още една година работа. На друго посещение дошъл заместник-министърът на отбраната на СССР Сергей Бирюзов, придружен от Антон Югов, който пък критикувал пръстите на войника, опряни към главата. Именно от него каменоделецът Никола Тотев за първи път чул името "Альоша“, след което всички работници започнали да наричат паметника така.

Как се стига до решението за създаване на паметника на Альоша:

През януари 1947 г. в Пловдив е създаден Общо градски инициативен комитет за изграждане на паметник на Съветската армия с първи председател ген. лейтенант Асен Греков – началник на Пловдивския гарнизон тогава. Задача на комитета е да популяризира идеята сред обществото, да търси архитекти и скулптури. Първоначално е замислено да се изгради костница, като е възложено на секретаря на комитета Васил Найденов да издири и събере имената на загиналите червеноармейци.

С Постановление № 3 на Министерски съвет от 26.12.1947 г. се регламентира нормативно изграждането на паметника. През 1948 г. след решение бъдещият паметник да се изработи върху втория по височина хълм на Пловдив - Хълмът на изворите Бунарджик, в основите му е зазидана капсула на времето с послание за идните поколения.

След широко разгласяване на идеята започва набирането на дарения от общини, отечественофронтовски организации, женски благотворителни дружества и хора от Пловдивско. На заседание на Пловдивската община от 1948 г. се решава да се преведат на Комитета 10 млн. лева за изграждането на паметника.

Следва обявяване на конкурс между български архитекти, скулптури и художници. Първоначално не се присъжда първа награда и конкурсът се провежда още няколко пъти. Сред проектите е "Червен богатир“ (многофигурален), който се доближава най-много до изискванията на комисията – за яснота и четливост в пластичните образи, отчитане на архитектурата свързана с терена, да не нарушава силуета на хълма и да е с добра видимост. Проектът обаче не е одобрен през следващите години от обществото и комисията, въпреки, че е направен макет за демонстрация.

По-късно узрява идеята за еднофигурален паметник с автор скулпторът Васил Радославов, който е одобрен от комисията. Отново се прави макет 1:1. Изпълнители на проекта са колектив от скулптура Любен Далчев, Тодор Босилски и Александър Спасов, а за строител е избрана Пловдивската строителна организация "Местни строежи“. Строителството започва през 1954 г.

Решение за изпълнение на паметника е прието от 18-членна комисия с оценка "високо качество“. Паметникът бива открит на 05.11.1957 г.. Монументът е създаден в чест на руските войници, загинали в Европа по време на Втората световна война и се казва Паметник на съветската армия, но е известен като "Альоша“.

Поставя се началото на традиция при посещението на различни личности в Пловдив цялата делегация да се изкачва до "Альоша“ и да засажда по едно дръвче, а на местно ниво става дестинация за абитуриенти и младоженци.

До паметника са се изкачвали и засаждали дръвчета много известни хора, между които и космонавтите Юрий Гагарин и Валентина Терешкова.

Статуята изобразява съветски войник, държащ автомат "Шпагин“ и е разположена така, че да гледа на изток към Москва.

Онова, което превръща паметника в уникална забележителност без аналог е фактът, че той е единственият известен персонифициран монумент, свързан с Втората световна война. Човекът, спечелил скулпторите с външността и излъчването си и послужил като прототип за статуята на Альоша, се нарича Алексей Скурлатов.

През годините на войната той участва в най-голямата танкова битка край Курск, служи в 217-а танкова бригада и 234-ти артилерийски корпус. Когато съветските войски навлизат в България през 1944 г., Алексей е свързочник в ротата на капитан Калашников и се грижи за кабелната връзка между Пловдив и София. Външността му олицетворява руския воин – висок, рус, със сини очи. Тя впечатлява български скулптор, който рисува няколко скици.

Алексей Скурлатов не подозира за своя гранитен двойник до 1981 година, когато е обнародвано истинското име на войника, от чийто лик скулпторите почерпили вдъхновение. Алексей получава покана да посети Пловдив и вижда "Альоша“ за пръв път на своята 60-а годишнина. На прием в българското консулство е удостоен с отличието "Розетата от Плиска" и става почетен гражданин на Пловдив.

Пловдивският "Альоша" е изключително популярен в страните от бившия Съветски съюз. Там дори се пее песен за монумента, написана от Ян Френкел. Текстът разказва за войник от камък, стоящ на хълма в порои и сняг, пазещ спомена за всички безименни руски герои, загинали в Европа.

Дебатите за премахване на паметника датират от началото на 90-те години като е имало много идеи за това. Едни са искали да се взриви, други – да се превърне в антена на частна телевизия. Имало е предложение на главата на Альоша да се сложи кенче на Кока Кола, или да се демонтира и премести до Братската могила. Някои общественици свързват статуята с комунистическия период в българската история и именно затова желаят премахването й.

Успоредно с това обаче се появяват и групи в негова защита, призоваващи за провеждане на допитвания до жителите на града и запазването му като част от историята.

На срещуположния край на билото на Бунарджика се намира друг паметник, свързан с Русия - на Александър II и на войските, освободили Пловдив от турско робство. Построен е през далечната 1881 година.




Още по темата: общо новини по темата: 17
27.02.2024 »
05.02.2024 »
31.01.2024 »
29.01.2024 »
18.01.2024 »
17.01.2024 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Здравейте! В близко бъдеще нашият екип създава кратко видео за паметника на Альоша в Пловдив. Нуждаем се от респондентите, които да съставят обективна картина на мнението на жителите на града за паметника. Ако искате да изразите мнението си на камера - пишете ми на лично.
+1
 
 
100 пъти да се пуска тая тема отговора винаги ще е един и същт.... пловдивчани законно ви казаха НЕ и тва си е.АНАДЪМО ....Койтто иска да се прочуе с нещо в нещастния си неудачен живот ,да отвори социална кухня или приют за бедни в тоя пропилян свои живот Копърчета ,бивши стюарди ,бивши първи и вечни =ще ми дават тон ,абе мишок в тоя град има 4 отбора и твоите вечни са паразити вечно крадящи футболисти от Марица ,къде ви е школата Бе мишко ,откъде тръгна Стоичков ?
0
 
 
ПАМЕТниците са , за да показват , че имаме ПАМЕТ и помним историята си, добра или лоша.Няма по-тъпо нещо от това да местиш или събаряш паметник!Дайте тогава и сфинкса и пирамидите да съборим, защото фараоните са били гадни робовладелци.Паметника е неделима част от историята на Пловдив и трябва да си остане точно там където е сега!
-3
 
 
Не пипайте Альоша. На никой не пречи. Той е уникален, няма такъв. Погледнете го като туристическа атракция и че хора от цял свят ще дават пари за да го посетят. Това е история. Не съм русофил нито комунист даже Мразя комунистите!
+1
 
 
Чопър-Сере_м ти на културата брат,с най голям кеф да разделим трюфела от лайно_то ей тва е кенеф,мухал за лев ела да ти дам да успокоиш зеницата! Хахаха топ Тъпир!!!
-5
 
 
200 рязани анадолски манафа са гласували за свалянето му.
-1
 
 
*Стряскащата прилика между двете разновидности на агресивна идеология, определяни като “путинофили” и “соросоиди”, е използването на една и съща лексика срещу своите политически опоненти. И двете идеологии използват определението “нацисти” или “фашисти” безогледно и безпричинно, по повод и без повод, и най-вече без никакъв срам. Впрочем, как изглежда денацификацията, може да се проследи в реално време по телевизора сега в Украйна, където антифашистът Путин гони Хитлер из жилищните блокове на украинските градове. А пък соросоидите от ЕС наказват Полша и Унгария, заради тяхната помощ за украинците и за желанието им да прогонят скритите комунисти в съдебната им система. * А у нас тези БОКЛУЦИ лижат и мажат ботушите на *паметника*!
0
 
 
Всеки от блоковете на египетския храм *Абу Симбел* тежат колкото една трета от *паметника*,а са били стотици и това е станало с тогавашната,преди близо 40 години,техника.Но на червените глисти - антибългари,просто не им изнася преместването на *паметника*.Може би си мислят,че ще ги накараме безплатно ТЕ да си го преместят?
+7
 
 
Не може ли? В Египет е преместен храма на Абу Симбел, който е колкото 100 Альоши, а може и повече. Така че може, само желание да има.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Бюджет на Варна 2024 г.
Близки издирват Димитър Малинов
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: