Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
В ужасяваща мизерия и експлоатация живеят българските гурбетчии в Германия
Автор: Екип Varna24.bg 11:06 / 18.09.2020Коментари (1)1955
©
Едно спално място с дюшек на пода в някоя мизерна стая или мазе на Берлин струва минимум 200 евро. На пристигащите от Балканите кандидати за работа в Германия това е добре известно. Предполага се, че в Берлин има около 75 сгради, в които пребивават мигрантите от България, Румъния и Македония – почти винаги нелегално.

Ужасяваща мизерия

В обширен репортаж от берлинския квартал Нойкьолн вестник "Тагесшпигел" хвърля поглед към една от тези мизерни дупки на ужасяваща мизерия, в които живеят хора от Източна Европа. В конкретния случай става дума за сграда, в която преди се е помещавала администрацията на една застрахователна компания. Тя обаче отдавна се е изнесла, а на нейно място се е настанила нищетата.

Огромните помещения, служили едно време за офиси, сега са криво-ляво преградени с шперплат, на места са прокарани нелегални тръби за вода и кабели за ток, навсякъде има следи от плъхове, а по голия стоманобетонен под на помещенията са разположени дървени рамки с матраци за спане. В един ъгъл има малка готварска ниша.

Пет години след отварянето на германския трудов пазар над половин милион българи и румънци са намерили работа в Германия – т.е. значително повече от онези 150 000 мигранти, които са взимали социални помощи от германската държава, сочат данните на Федералната агенция по труда.

Като граждани на ЕС българите от 2014 г. насам имат право да живеят за по шест месеца в друга европейска страна – например в Германия. Трайно обаче те могат да останат само ако имат работа или конкретно обещание за работно място, пояснява изданието.

"Без значение дали са българи, румънци, унгарци или граждани на бивша Югославия – за много роми демократичните промени донесоха не свобода, а мизерия", констатира по-нататък "Тагесшпигел", цитирани от БГНЕС.

Как се печели от мизерията на другите

Мнозина от онези, които загубиха възможност за препитание в родината си, опитват късмета си в Германия, макар и понякога да стават обект на трудова експлоатация и дори изнудване. В репортажа на "Тагесшпигел" се казва, че "бизнесът, печелещ от мизерията, се развива добре в почти всички големи германски градове – в някои случаи в продължение на години.

От сградата в Нойкьолн, която официално се води собственост на инвеститор от Сърбия, той изкарва по 250 евро от всеки матрак за спане. При 23-ма обитатели в момента това прави месечна печалба от 5 750 евро, а като се приспаднат парите за ток, вода, битови отпадъци и материални разходи, му остават чисти към 4 500 евро на месец. Става дума за пари в брой, върху които не се плаща никакъв данък. Знае се, че собственикът притежава и други сгради в Берлин – неговата строителна фирма работи на някои реномирани обекти, пояснява “Тагесшпигел".

Под 8 евро на час, но доволни

Мизерстващите източноевропейци обаче работят за жълти стотинки по строежи или като чистачи на фирми. Настанените в развалината в Нойкьолн взимат по 7 до максимум 8 евро на час, докато задължителната минимална надница в Германия възлиза на 9,35 евро/час, а за общите строителни работници тя е дори 12,55 евро на час. Въпреки това източноевропейците са доволни и не желаят да загубят работата си. В родните им страни ги чака много по-голяма бедност.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Да, но после с БМВ- то / 7 серия/ на Луната ша возя Айшето. А? Ко ша кажете?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: