ВАП: Почти половината общини в България събират незаконни такси

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
16:42 / 10.04.2016
880
Почти половината от 265-те общини в България събират незаконни такси, става ясно от резултати от проверка на Върховната административна прокуратура (ВАП). Заради това държавното обвинение е поискало от съда обявяването на 93 общински наредби за нищожни.

Най-много наредби за събиране на такси са засечени в районите на Варна, Велико Търново, Бургас, Пловдив, София, пише в. Сега.

В началото на 2016 г. ВАП е разпоредила на окръжните прокуратури да извършат проверка по реда на надзора за законност върху всички подзаконови актове, издавани от общинските съвети.

"В хода на тази проверка е установено, че в наредбите, приети от общинските съвети, в общините в страната са регламентирани различни административни процедури и местни такси, които нямат законова основа и незаконосъобразно гражданите са натоварени с административни и финансови тежести", съобщават от обвинението. Най-често те са свързани с издаване на "разрешения за разкопаване /прокопаване" на улични и тротоарни настилки и вътрешноквартални пространства. Тази практика се е прилагала редовно в 112 общини.

Според прокуратурата искането на такива такси е порочно, тъй като няма законно основание за налагането им. Съгласно чл. 72, ал.1 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) дейностите, свързани с разкопаване на улични и тротоарни настилки и вътрешноквартални пространства, се извършват по разрешение за строеж. Въпросните услуги не са предвидени нито в Закона за местните данъци и такси, нито в друг специален закон и е "недопустимо събирането на местни такси за технически услуги, които не почиват на законова разпоредба", заключават от прокуратурата. Освен това не могат "да се обосноват и материално-технически и административни разходи за общините по извършване на услугата, тъй като съгласно ЗУТ строителят на улични мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура е длъжен да извърши за своя сметка необходимите възстановителни работи в срока, определен от общинската администрация".


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Тези служители са с по-високи пенсии от други, ето причината
Техническата грешка от първата матура няма да повлияе на оценката...
Над 46 000 зрелостници се очаква да се явят днес на матура
Редица университети затварят врати в знак на протест
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняван ни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).