ВАС отмени решението за достъп на автомобили в Морската градина

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:03 / 23.03.2016
2890
Върховният административен съд отмени решението на Варненския административен съд от 22 февруари, с което бе 
разпоредено на началника на звено "Общинска полиция" - Варна, безусловно да прекрати предприетите действия по ограничаване на свободното придвижване на граждани с автомобили до обектите на територията на местност "Салтанат".
 
С определение №3186 от 21 март тази година съдебен състав с председател Светлана Йонкова отхвърля искането на "Мимоза 2" ЕООД, Сдружение "Събрание за защита на демокрацията и "БМ Градина 15" ООД за преустановяване действията на служителите от звено "Общинска полиция ", с които се ограничава свободното придвижване на граждани с лични и служебни моторни превозни средства до обекти в тази част на Морската градина.

Припомняме, че решението по административно дело №471/2016 г. на Варненския административен съд, подписано от съдия Евелина Попова бе оспорвано от кмета на Варна Иван Портних.  

В определението на ВАС се посочва, че преминаването и паркирането на МПС в населените места е регламентирано със Закона за движение по пътищата. Този закон се прилага и за местността Салтанат, независимо от статута й съгласно действащите устройствени планове и фактическото ползване на територията и обектите в нея. 

Според висшите магистрати обаче предмет на спора не е преценката за законосъобразност на действията на общинската полиция, извършени въз основа на закона, а правото им да контролират достъпа на основание ЗДП и Наредбата за обществения ред, приета от Общинския съвет във Варна.

Като е приел, че са налице фактически действия по смисъла на чл. 250, ал.1 на АПК и е постановил безусловното им прекратяване, Варненският административен съд е постановил разпореждането си при допуснато нарушение на материалния закон, смятат висшите административни съдии. Определението им е окончателно.

Припомняме, че решението за достъп на коли в парка предизвика множество протести от страна на еко организации, които окичиха Административния съд във Варна с гнили ябълки. 


Виж коментарите (0)

Още по темата (206):
29.09.2022 Без коли в Морската градина, вижте кога ще влезе в сила!
15.07.2022 Община Варна: Морската градина е държавна собственост, областният управител може да забрани движението на автомобили!
15.07.2022 Благомир Коцев: Не е в правомощията ми да издавам заповед за забрана на коли в Морската градина, това е фалшива новина!
15.07.2022 Сигнал: Областният управител забранява движението на автомобили и в Морската градина
09.02.2021 Терен от близо декар в Морската градина във Варна – продаден на частник
31.01.2021 Адвокат Балачев: Нека активисти на ДБ с имоти в Морската градина ги дарят за зелени площи
Още новини от Национални новини:
Белла Дамянова, НМД: С последователност и приемственост държавата...
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско
Затворът край Дупница, в който няма да има решетки, ще приеме пър...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).