ВАС потвърди решение на КЗП за нелоялна практика на мобилен оператор

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:24 / 03.10.2014
563
"Мобилтел" ЕАД е прилагал нелоялна търговска практика, като е предоставял невярна информация на потребителите, че предлаганите на лизинг мобилни апарати, кодирани да работят единствено със СИМ карти на телекома, ще бъдат безплатно отключени за свободно ползване и с карти на други оператори след приключване на срочния договор. Това е окончателното решение на ВАС, което потвърждава административния акт на Комисията за защита на потребителите (КЗП), издаден за нелоялната търговска практика.

Служители на телекома са заблуждавали потребителите, че след приключване на договора, по който е предоставен кодирания мобилен апарат, от страна на дружеството безплатно ще им бъде предоставен код за отключването му. Проверката на КЗП обаче установи, че за предоставянето на кода е необходимо да се заплати цена, посочена в ценовата листа на оператора. Тази информация е предоставена единствено на интернет страницата на компанията, поради което потребителите без достъп до Интернет е възможно да вземат неинформирано решение.

С последните изменения на Закона за защита на потребителите е предвидено в случаите, когато с окончателно решение на ВАС е потвърдена дадена нелоялна търговска практика, потребителите да имат право да развалят договора с търговеца, сключен в резултат на използването на тази практика и да претендират за обезщетение по съдебен път. Законът предвижда още окончателните решения на ВАС да имат обвързваща сила за гражданския съд, като правото на потребителите да искат обезщетение отпада с изтичането на пет години, считано от датата на влизане в сила на решението на ВАС.

Потребителите могат да се информират от интернет страницата на КЗП за потвърдени нелоялни търговски практики и да претендират правата си по съдебен път.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Вижте какво време ни очаква до края на седмицата
България има нов милионер от тотото
Бойко Борисов: Инерцията и омразата, която се насади в последните...
НСО с първи коментар след катастрофата с Кирил Петков, има почина...
10000 лв. гаранция за собственика на пистолета, с който детето на...
Вижте първите думи на адвокатите на обвиняемия за стрелбата в Арб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).