ВКП поиска от САЩ информация за петимата българи, санкционирани по "Магнитски"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:43 / 27.02.2023
940
Върховната касационна прокуратура изпрати писма чрез Министерството на правосъдието на Република България до Департамента по правосъдие на Съединените американски щати с искане да ѝ бъде предоставена информацията, на която са основани констатациите на компетентните американски власти по отношение на петима български граждани.

От прокуратурата уточняват, че информацията е поискана във връзка с образувани проверки след самосезиране от страна на държавното обвинение по повод публикувана информация на 10 февруари 2023 г. на интернет страницата на посолството на САЩ в София за наложени санкции на български граждани от Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерство на финансите на САЩ.

БТА припомня, че на 10 февруари Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на петима български граждани – Румен Овчаров, Александър Христов Николов, Иван Генов, Николай Малинов и Владислав Горанов – "за тяхното широко участие в корупционна дейност в България", се казва в прессъобщение на финансовото ведомство. В същия ден Великобритания обяви, че налага санкции срещу трима българи – Делян Пеевски, Илко Желязков и Васил Божков, също заради корупция. 

По преписките се извършва проверка с оглед събиране на данни за извършени престъпления от български граждани по българския Наказателен кодекс. Ако бъдат установени данни за такива престъпления, те биха попаднали в обхвата на Конвенцията на ООН срещу корупцията. Информацията на компетентните американски власти би помогнала за изясняване на предмета на образуваните проверки и за евентуално бъдещо наказателно разследване, допълват от прокуратурата.

Виж коментарите (0)

Още по темата (13):
27.03.2023 Зарков: Има още какво да се направи по високите етажи на властта
19.02.2023 Джамбазки за "Магнитски"2: Това, че някой е в някакъв списък, нищо не значи
19.02.2023 Адв. Николай Хаджигенов за "Магнитски" 2: САЩ забодоха нож в масата и казаха: "Вие не се справяте"
16.02.2023 Даниел Митов: Не трябва да се драматизира толкова много списъка "Магнитски"
15.02.2023 Малинов потвърди: Ще се види със Сергей Лавров в Москва
15.02.2023 Прокуратурата с позиция относно санкциите на САЩ срещу петима българи
Още новини от Национални новини:
Предпразнично: Интензивен трафик на границата ни със северната ни...
Проф. Рачев каза какво време ни очаква за Великден, посъветва да ...
Опитват да предизвикат изкуствен дъжд над летището в този българс...
Нинова: Това е пародия! Главчев започна като началника си Борисов...
Стана ясно кой повежда листата на ГЕРБ във Варна
Сняг заваля и на Витоша


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).