Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ВМРО - НИЕ: България губи 1,2 милиарда лв. от контрабандни цигари
Автор: Екип Varna24.bg 14:10 / 14.09.2010Коментари (0)573
© Varna24.bg
Въвеждането на увеличената акцизна ставка за тютюневите изделия от 01.01.2010 г. имаше изключително неблагоприятни последици върху вътрешния пазар казват от ВМРО - НИЕ. Новият минимален акциз за цигарите в размер на 76 евро за 1000 къса предизвика значително повишение на цените на легалната продукция на пазара като най-масовите цигари в момента се продават на цени от 4,20 лв. до 4,80 лв. за кутия. Новите цени на дребно на легалните цигари са непосилни за българския потребител и от създалата се пазарна ниша се възползва сивият сектор, който заля пазара с контрабандни цигари на цени в диапазона 2,00 - 3,00 лв. за кутия. Безспорните отрицателни ефекти от увеличаване на акциза са видими в няколко насоки:

Наблюдава се постоянен спад в официалните продажби на вътрешен пазар. Пазарните проучвания сочат, че спадът в продажбите на официалния пазар за месеците април, май, юни, юли и август 2010г. е средно 500-600 тона в сравнение с продажбите за същите месеци през 2009г. Спадът в продажбите на легалните производители и вносители, включително и на държавното предприятие "Булгартабак Холдинг" АД, е почти два пъти. Това ще допринесе за намаляване цената на "Булгартабак Холдинг" АД, а вече е решено до края на 2011г. да бъде приватизирано.

От създалата се ситуация огромни щети търпи държавният бюджет -непостъпилите приходи в хазната от акциз и ДДС за продажбите на 500-600 тона цигари месечно, които се реализират от сивия сектор, възлизат на над 100 милиона. За една година държавният бюджет ще се лиши от над 1 милиард и 200 милиона.

Реално заплашените от разрастващата се контрабанда са и българските тютюнопроизводители, чиято продукция може да остане нереализирана. За вносните и контрабандните цигари не се използват български тютюни и като се вземе под внимание фактът, че считано от 2011г. помощи за тютюнопроизводителите вече няма да се изплащат, в случай, че процентът на контрабандата не бъде ограничен, съществува реална опасност тази група от населението да загуби препитанието си.

Потребителите на практика са стимулирани, от голямата ценова разлика и достъпността на контрабандните цигари, да купуват все по-малко легална продукция. В случай, че не бъде намалена разликата в цените на легалните и контрабандните цигари, ще расте броят на българските граждани, които поради ограничените си лични бюджети ще предпочитат да купуват контрабандни цигари, за които не са заплатени акциз и ДДС.

Отчита се невиждан досега ръст на контрабандата. Съществуващият огромен икономически интерес от контрабанда, обусловен от високата цена на легалните цигари и възможността за бързо реализиране на незаконна печалба чрез контрабанден внос има като резултат размери на контрабандата, с които държавата на практика няма административен капацитет да се справи.

В дългосрочна перспектива са неизбежни и вредните последици върху здравето на българските потребители. В момента на пазара се продават над 100 различни марки контрабандни цигари с неизвестен произход, произведени без всякакъв контрол по отношение на спазване на Европейските изисквания за качество и максимално допустими количества вредни вещества. Засилената консумация на такива цигари води до натрупване на вредни вещества в организма, което е фактор за мултиплициране и ускоряване на неблагоприятните здравословни последици от тютюнопушенето в българските граждани.

Позиция на партията ВМРО - НИЕ е, че бързото сваляне на акциза на българските цигари е оздравителна мярка за бюджета, за българските производители и пушачите. Всяко забавяне носи загуби на България и печалби на контрабандистите. Защо тогава няма реакция на управляващите? В момента контрабандните цигари се продават в цялата страна като вноса им си прави през всички граници. Учудваща е пасивността на Министерство на финансите и останалите държавни институции като на всички е ясно, че само с икономически мерки може да си предотврати огромната контрабанда.

Усилията на Министерството на вътрешните работи и митниците не могат да спрат контрабандния внос, който в момента тече образно казано като от пробита каца. Още миналата година партията каза, че вдигането на акциза е грешка и сега това се потвърждава. 

ВМРО-НИЕ призовава управляващите да поправят миналогодишната грешка и да върнат стария размер на акциза от 65 евро на 1000 къса. Това няма да бъде изтълкувано като слабост на управляващите, защото не е слабост да признаеш и поправиш своя грешка, завършват обширната си позиция по проблема с акциза на цигарите от ВМРО - НИЕ.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
"Времеубежище" на Георги Господинов спечели "Букър"
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: