ВМРО напуска властта, ако не се реши проблемът с българската история

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
22:29 / 29.09.2019
1458
Българският кабинет да излезе с категорична позиция, че няма да подкрепи членството на Македония в Евросъюза. Това поиска вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов. Той постави ултиматум, че ако това не бъде направено, ВМРО е готова да напусне властта.

А поводът - Македония не изпълнява договора за добросъседство с България в частта за изчистване на казусите в общата ни история. Каракачанов е категоричен, че на този етап България не трябва да дава зелена светлина за започване на преговори, докато "не бъдат изчистени всички фалшификации от историята на българския народ в Македония".

"Единственото правилно решение, е да излезем с решение на МС. Оценяваме, че Македония не е направила достатъчно по изпълнение на договора между двете държави, следователно няма да я подкрепим", заяви вицепремиерът. Каракачанов съветва да не се подкрепя Северна Македония за ЕС.

"Не обичам да поставям условия, но мисля, че това е фундамент. Ако не се постигне съгласие, моите колеги в парламента ще напуснат управлението. Нито един политик не си е позволил да прави компромис с фалшификацията на българска история. Не вярвам някой да обърне курса, това означава политическа катастрофа", заяви той.

Каракачанов е категоричен, че съвместната българо-македонска комисия, която трябва да изчисти спорните момент в историята, не работи. Вината за това била изцяло на македонската страна, която преиначавала значението на оригиналните исторически документи. Всичко това се правело, за да не се допусне "признаване“ на българска идентичност, на която и да е историческа личност от Македония.

"България е в суверенното си право да каже - чудесно и за вашата покана няма срок", каза още вицепремиерът. Страната подаде ръка на Северна Македония за членство в НАТО и беше излъгана, заяви Каракачанов. И затова не вярва, че и сега ще надмогне себе си.

В понеделник на среща и президентът Румен Радев ще обсъжда напредъка между двете страни по исторически и образователни въпроси, припомня Нова тв. Поканени са премиерът Бойко Борисов, министърът на външните работи Екатерина Захариева, както и лидерите на парламентарните групи.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).