Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ваксините на "Пфайзер" и "Модерна" може да осигурят имунитет с години
Автор: Екип Varna24.bg 16:55 / 28.06.2021Коментари (0)1551
©
Ново мащабно проучване върху имунитета, който създават ваксините на "Пфайзер“ и "Модерна“ сочи, че той може да е дългогодишен, ако не и до живот, пише "Ню Йорк таймс“.

Този имунитет важи и за всички варианти на коронавируса, познати до този момент.

Новите открития добавят още доказателства, че повечето хора, ваксинирани с иРНК ваксини, няма да имат нужда от допълнителни дози за поддържане на имунитета. Единствената неизвестна величина е дали вирусът ще мутира още повече от сега и то по такъв начин, че да може да избягва този имунитет напълно.

Ваксинираните пациенти, които преди това са преболедували коронавирус, вероятно няма да имат нужда от бустерна доза до края на живота си, тъй като комбинацията от двата вида имунитет – естествен и от ваксина – носи дълготрайна защита.

Екипът, който стои зад новото проучване открива, че имунните клетки, които отговарят за разпознаването на вируса, остават в човешкия костен мозък поне осем месеца след инфекцията. В друго проучване е установено, че тези клетки узряват и заякват в продължение на поне една година след прекарана инфекция.

След прекарана инфекция или ваксинация, в тялото ни се формират специализирани структури, които се намират в лимфните възли. Тяхната единствена задача е да обучават имунните В клетки да разпознават разнообразни генетични секвенции на вируса.

Колкото по-голям диапазон имат за упражнение тези клетки, толкова по-вероятно е те да действат срещу всички следващи варианти на коронавируса.

Новото проучване разкрива, че В клетките, подобно на самия коронавирус, също еволюират така, че да станат по-ефективни в борбата с него.

При преболедуване подобни центрове за В клетки се формират в белите дробове на пациентите, докато след ваксинация – те се формират в лимфните възли под мишниците, което позволява лесно извличане на материал за проучването.

В експеримента са участвали 41 души, от които осем са били имунизирани след преболедуване. От тези доброволци, медиците извлекли лимфни клетки на третата, четвъртата, петата, седмата и 15-тата седмица след поставянето на първата доза ваксина.

При изследване на тези имунни клетки учените установили, че процесите в тях не са спрели, нито са намалели, което е изключително окуражаващо. При обикновена ваксинация, не с иРНК ваксина, подобна работа на имунните клетки в лимфните възли е с продължителност четири-шест седмици, докато при иРНК ваксината тя продължава да е активна месеци наред.

На теория, този имунитет може да се окаже вечен, стига вирусът да спре да мутира по начин, който избягва защитата ни.

Проучването беше публикувано в "Нейчър" и бе посрещнато с вълнение в научните среди, тъй като за първи път се прави толкова подробен и строг анализ на човешкия имунитет след имунизация



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: