Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Валентин Радев: Безпринципните смени по върховете на МВР доведоха до кризата с мигрантите
Автор: Екип Varna24.bg 14:26 / 23.11.2022Коментари (1)1282
©
"Флиртът с политиците в двете силови структури пречи на професионализма в МВР и МО“, категоричен е Радев

Валентин Радев, ГЕРБ, бивш министър на вътрешните работи, бивш зам.-министър на отбраната, в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“  

Наплив на мигранти на границата и вече във вътрешността на страната. Кой носи отговорност, кой пази границата? Ще коментира Валентин Радев – представител на ГЕРБ, който е и бивш министър на вътрешните работи. С него ще говорим за създалата се ситуация с мигрантите и ставащите все по-чести, ежедневни случаи на гонки с мигранти вече във вътрешността на страната. Г-н Радев, как коментирате създалата се ситуация? Тя вече стана ежедневие буквално.

Така е. Затова, разбира се, има обективни причини – засиленият мигрантски натиск, това, че сме преди началото на зимата. Но според мен основните причини са субективни и може да ги намерим най-лесно в ръководството на Министерството на вътрешните работи (МВР). И аз ще кажа защо, с няколко думи поне. Тези промени, които бяха направени – на първо място, в "Гранична полиция“, смяна на върха. Защо беше необходимо? Не беше обяснено. Беше сменен главният комисар на "Гранична полиция“, имаше и други смени. След това – аз очаквам да се случи и нещо, което вече и става в София тук. От 9, в 7 районни управления на полицията шефовете им бяха сменени. Защо се случват тези работи? И това го прави едно служебно правителство. Това е моето удивление. Служебното правителство трябва само да ги прекара през един период, докато има друго, нормално правителство с контролиращ парламент  и т.н. А то си позволява да прокарва политика, която очевидно е погрешна. Така че това са двете посоки, които намирам аз за причина за това, което се случва, и то, както казвате, всекидневно. Тук за близо 70-80 дни – три смъртни случая. Виждаме сега – пак трима души ранени, единият – тежко, и то вече в подстъпите към София и столицата буквално.

Излиза на практика, че официално МВР се води деполитизирана структура, както и армията, а всички политически процеси се отразяват имено върху МВР. И сега берем плодовете – така ли?

Така е. И това е от години, между другото. Това е една болна тема. Тя е малко встрани от конкретните неща, които се случиха и за които ме питате, но тази деполитизация и слизането надолу, образно казано, към по-низшите в структурата на МВР – има министър, има политически кабинет, там всичко е ясно, но надолу, от главен секретар надолу, по шефове на служби в случая. Или пък в армията, в щаба на отбраната и започването на флирта с политиците – това никога не ми е харесвало и винаги, като бях в парламента, го подчертавах и исках от колегите максимално да се избягва, защото това пречи на професионализма, на работата в двете силови структури, каквито са безспорно и МВР, за което говорим в момента, и Българската армия. Но е факт. Така е и това трябва да бъде избегнато и постепенно да се отива пак към изчистване на структурите и тяхната деполитизация. 

В последните седмици много се говори за това, че полицаите са изпращани неподготвени на границата. Изобщо, говори се за лошата подготовка на полицаите, че те нямат никаква военна, огнева подготовка. Кой трябва да носи отговорност за това и така ли е изобщо? Това ли е причината да ставаме свидетели всеки ден на такива случаи, според вас?

Една от причините е тази. Мога да се посочат още няколко, аз вече две от тях казах. Но не са подготвени, разбира се, достатъчно и за това носи отговорност ръководството на МВР – и политическото ръководство, и най-вече главният секретар с неговите органи, тъй като той отговаря за професионалната подготовка и работа на полицаите на терен, както обичаме да казваме.Те наистина не са подготвени. Не само това – те не са и оборудвани достатъчно добре. Но да се спрем на подготовката, че ме питате за нея.Разбира се, аз чувам сега как те тепърва започвали да пращат хора на обучение някъде в трите центъра- в София имаме, в Казанлък, имаме във Варна такива центрове на МВР, тези хора да се подготвят и да отиват на границата. Извинявайте, но това се случваше през годините регулярно и така се правеше. И тези, които бяха на върха в "Гранична полиция“, те го знаеха това. И това се правеше регулярно. Дали е било достатъчно е друг въпрос. Но очевидно от няколко години, в последните може би две, както забелязваме, ескалират и мигрантите, и трафикантите, и така някак си се обострят проблемите с малката или липсващата подготовка, достатъчна май бих казал, защото надали пък да няма подготовка на граничните полицаи в случая, и на другите полицаи. Защото в Бургас не бяха гранични полицаи двамата – те бяха от другата полиция, но също недостатъчно подготвени, или пък може би оперативно-технически неподготвени добре, или неуправлявани добре и зле оборудвани, и се стигна до тези случаи на смърт.  

Добре, г-н Радев, а кой всъщност трябва да пази границата ни? Коя структура всъщност е най-подготвена за там?

Границата по закон и Конституция се пази от "Гранична полиция“. Едно време се пазеше от Министерството на отбраната, сега се пази от "Гранична полиция“ и това е така от десетки години. Има една особеност, която е може би следваща причина, за която искам да посоча – това е намаляването на щатния състав на "Гранична полиция“. От 2009 г. по мои спомени, ако не бъркам, от 2008-2009 г. насам от близо 9500, те в момента са около 6000. Близо 1/3 или 1/4 от тях липсват. След това ние хем пазим по шенгенски границата, европейската граница с Турция в случая и Гърция, хем всъщност не сме в "Шенген“. И има такива полицаи, граничари, които са на тази служба и те са в тази главна дирекция, които се намират по другите ни граници – с Румъния по Дунава и всичките КПП-та, с Гърция. Ами ако бяхме в "Шенген“, тези сили щяха да бъдат на българо-турската граница. Но това не е така и това е още една опция, още една възможност за увеличаване на този щат, който неминуемо е една от причините, разбира се, за това, което се случва. И едно от решенията е да бъде върнат в нормалните граници. Може би пак не 9000, може би 8000. Трябва да се видят международните практики, да се види какво се е променило в България, но да се осигурят финансово най-вече от парламента чрез бюджета достатъчно полицаи на границата и тази структура, която е призвана да пази границата, да пази самостоятелно, а да няма нужда от това, което направихме ние – нашето правителство имам предвид тогава: да промени Закона за отбраната, да прати армията на границата. Аз чувам много такива гласове – според мен не са много правилни и това е само в екстрени случаи. Дори може друго да се направи – да се прати повече жандармерия примерно в такива случаи, което също е добро за опазване на границата, но само в екстрени случаи. Основната сила трябва да бъдат добре подготвени, които вършат само тази работа, гранични полицаи. 

Обаче, г-н Радев, тъй като вие бяхте и заместник-министър на отбраната – повечето експерти казват, че армията е много по-добре подготвени . Дори в един период, когато Специалните сили са правили това, самите те твърдят, че са се справяли, тъй като са изпълнявали такива задачи в различни мироопазващи, мироподдържащи мисии. Може ли това да бъде някакво временно решение, докато наистина на държавническо ниво се реши как точно ще бъдат подготвени и оборудвани граничните полицаи да изпълняват тези задачи, за да не се стига до този наплив във вътрешността на страната, на който ставаме свидетели?

Може, разбира се, може да бъдат пратени и Силите за специални операции, както се казваха на времето. Те може би са най-адекватни от армията, от тези сили от армията, които се изпращат там. Аз също съм го давал като съвет на Министерството, когато съм бил питан за това. Но по-добрият вариант е жандармерията. Защо обаче? И най-добре, разбира се, гранични полицаи, ако са повече. И ФРОНТЕКС да помагат, които също са такива. Защото военните, каквито и да са те, включително Специални служби, още по-малко, разбира се, Сухопътни войски, те са много подготвени в Българската армия. Ходят по мисии – знаете, последно в Афганистан, преди това в Ирак, преди това в Камбоджа, преди това къде ли не, имаме в Косово и т.н. Но те са подготвени за друго – те са подготвени да спират едни, които са въоръжени до зъби срещу тях, да стрелят, да убиват буквално, защото там това се случва. Разбира се, има мироопазващи операции в такива случаи, чекпойнтове и т.н. Но те всъщност са сили, въоръжени с дълго оръжие, които ако ги пратим на нашата граница – на нашата граница какво има отсреща? Там има моджахидини или има такива, може би дошли от там, но те, повечето хора бягат от война – така би трябвало да го приемем. Така го приема Европа и те това ни казват. И престъпление е, ако ние започнем да стреляме по тях и ги връщаме. Дори трябва да ги пускаме – няма значение, че минават границата не през КПП-тата. Така е по европейските закони. И поставяйки срещу тях хора с дълго въоръжение или тежко въоръжение или военни, които са готови да убиват, това някак си… Даже аз си спомням реакцията на турската страна на времето, въпреки че те пазят оттатък с жандармерия тяхната граница, турско-българската, ние тук бяхме само с граничари с пистолети буквално, дори със стоп патрони в тях. И когато сложихме военните с автоматите, те ни питаха: "Абе чакайте, какво правите там?!“, защото и те съзнават какво правят тези хора. И едните, и другите имат идеята, че все пак мигрантите – нека го приемем така, има толкова много и майки с деца…

Да.

Разбира се, и възрастни, и мъже, в последно време по-млади мъже и променя малко картината, но нека си мислим и така се възприема, че тези хора бягат поради някаква нужда. Не може да бъдат убивани на границата. И затова казвам, че по-добре е да бъдат гранични полицаи, които са обучени малко по-добре, в такъв случай да се срещат с такива хора, отколкото военни. 




Още по темата: общо новини по темата: 27
23.12.2022 »
28.11.2022 »
24.11.2022 »
24.11.2022 »
24.11.2022 »
23.11.2022 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 25.11.2022 г.
0
 
 
Министерство с 5000 служители в Главните Дирекции, още толкова служители упражнили правата синя пенсия, 1000 телкаджии, и останалите където се питат аз да не съм най глупавият....няма такава държава
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: