Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Валентина Войкова: Борисов е политик от висока класа, за него политиката не е бягане на 100 метра, а дълъг маратон
Автор: Йоланда Пелова 10:13 / 21.04.2023Коментари (1)1131
©
Журналистът Валентина Войкова в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" (бел. ред. интервюто е проведено на 19.04.2023 г.)

Сагата около избора на шеф на парламента приключи с джентълменско споразумение между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната“ - "Демократична България“ (ПП-ДБ). За малко повече от час тази сутрин Росен Желязков бе избран за председател на Народното събрание. Той поема поста на ротационен принцип.Ако след три месеца 49-ото Народно събрание все още съществува, пръв сред равни ще стане Никола Минчев от ПП-ДБ.През това време обаче председател на една от най-важните парламентарни комисии, тази по конституционните и правни въпроси, ще са ръководи от депутат от ПП-ДБ. Какви сигнали дадоха днес народните представители? Говорим в следващите минути с журналиста Валентина Войкова. Здравейте. 

Здравейте. Благодаря за поканата. Сигналите са много интересни, но все така си мисля, че са доста обнадеждаващи. Въпросът е, че от сутринта досега се случиха много, много неща.  

Така е.  

Някак си много динамично върви политическия живот. И аз наистина смятам, че има вариант да бъде направено правителство. И двете партии показаха, че могат да правят компромиси, че може да се намери някаква форма на разбирателство, макар и много крехко. Няколко моменти обаче ми се иска да отлетим, които се получиха след избора на председател. Даже преди малко се появиха публикации, че президентът ще свика консултации още утре с партиите, влезли в парламента. Това е едно много странно бързане, което не знам дали е добре в тази ситуация, и показва няколко неща: че най-вероятно Румен Радев не иска да бъде съставено правителство, тъй като и ПП-ДБ, и ГЕРБ-СДС просто наистина постигането на някакво разбирателство е ходене по един много, много тънък лед. А едно такова бързане може да наруши тази посока, този път, който е поет.  

Самите те казаха, че ще има лидерска среща, но когато са готови. Сигналите от тях бяха, че  не са още готови. 

Не са готови. А пък ако президентът започне, наистина това са за момента слухове, не е официално, но го имате като публикации вече излезе, а това означава, че той в понеделник ще връчи мандат на ГЕРБ-СДС, а всъщност няма готовност за постигане на някакъв истински консенсус, така че да вървим към редовно правителство. И това е малко тревожно, това е малко тревожно. А пък ще видим как се реагират партиите. Но пък аз вярвам, че политиката е въпрос на компромис и въображение. Сега е времето двете най-големи партии в парламента да проявят голямо въображение, така че да се стигне до някакъв положителен резултат, а именно да имаме редовно правителство. И аз не изключвам варианта, в който ГЕРБ биха се съгласили редовното правителство да бъде съставено с втория мандат. Според мен са готови дори на такъв компромис.

Каква е логиката на това?  

Ами знаете ли, не знам. Аз наблюдавах сутринта примерно дебатите в парламента по време на избора за председател, ГЕРБ бяха тихи, почти нямаха изказвания. За сметка на това пък всички останали партии, извън ПП и ГЕРБ, имам предвид коалициите ПП и ГЕРБ, доста нападнаха ПП за варианта за съставяне на кабинет между тези две парти. Това означава, че подобно коалиционно формирование, като казвам ГЕРБ, не винаги доизказвам ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, но имам предвид подобно коалиционно формирование носи повече репутационна щета на ПП. И затова моята логика е, че ГЕРБ ще направят и този жест, а именно правителството да бъде съставено с втория мандат, за да може това някак си по-лесно да бъде комуникирано към избирателите на ПП, т.е. да има някакво логично обяснение за тях, тъй като избирателите на ГЕРБ много отдавна Борисов ги подготви, че са възможни всякакви варианти, но избирателите на ПП нямат такава готовност, ако ме разбирате. 

Да, разбирам ви, разбира се. Но според вас как ще се отрази ротационното председателство на парламентаризма? 

Ротационното председателство има вариант да се случи така, че да не бъде нарушена Конституцията, но това конституционалистите ще го кажат. Въпросът е, че има много по-спешни неща. Самият факт, че се стигна до този консенсус, че след три месеца евентуално ще има такава ротация, означава, че на нас ни е спешно да се случи, да се случи някакво правителство, което да бъде съставено, което да започне работа веднага, защото имаме много по-спешни неща от това да мислим какво ще бъде след три месеца. А спешни са нещата бюджет, законите по Плана за развитие, съдебна реформа и всички тези неща, които двете партии заявиха консенсусно, че са важни, и че стоят на дневен ред. Така че аз не виждам нищо лошо в това, че след три месеца се разбраха да има ротация. А вече как ще го осъществят на практика, имам предвид така че да не бъде нарушена Конституцията и да изглежда добре за парламентаризма, е друга тема. Има време, три месеца са много далеч. Сега тук трябва да свършим много по-важни неща.

Преди разговора с вас, Валентина, мой гост беше друг колега журналист Стефан Ташев. Той изрази мнения, че Бойко Борисов е вкарал ПП и ДБ в капан, и те нямат какво да направят. Вашето мнение обаче ми се струва различно, защото казахте в първата част на разговора, че правителство може да има с компромис от ГЕРБ с втория мандат. 

Така ми се иска, така вярвам, тъй като сигналите, които се виждат в публичната част, че наистина се търси компромис, консенсус, търси се вариант за редовно правителство. А няма как, не вярвам, че е възможно да има редовно правителство, освен в тази конфигурация между двете най-големи партии в парламента. Дали Борисов с тези компромиси, които прави, се опитват да вкара ПП в капан, това е друга тема. Единственото, което мога да кажа, е, че Борисов е политик от висока класа и за него политиката не е бягане на 100 метра, това е дълъг маратон. И именно заради това той според мен сега ще направи огромен компромис в името на това да има редовно правителство, защото трябва да излизаме наистина от много кризи, колкото и клиширано да звучи това. А по-натам какво ще се случи, никой не знае, може би само той си знае какво има в главата. Но много ще е интересна, както и вие казахте преди малко, лидерската среща, много, много интересно ще бъде. Аз, както обичам да казвам, искам да съм муха на стената и да видя какво ще се случи. При всички случаи ще бъде интересно. Но аз смятам, че в момента Борисов и ГЕРБ са склонни на много компромиси, стига претенциите да не са прекален, и смятам, че ще ги направят. Именно заради това развивам и така екстравагантната хипотеза, че дори може да стигнат и до там да подкрепят правителство с втория мандат. Просто защото ако президентът бързо по този един начин в понеделник да връчи мандата, твърде кратно е времето, твърде кратко. Не логично, не е разумно това, не вярвам, че може да се получи. Въпреки че всичко е възможно стига да има желание. Но пак казвам, Борисов ще отстъпи за много неща. 

И както казахте, според Борисов, нали, политиката е дълъг маратон. Иска ми се и да поговорим за Корнелия Нинова и изказването й днес: скандал за морал и джентълмени с една ръка в парламента. 

Само още една реплика по тема "Борисов“. Борисов в момента колкото и да направи компромиси, той няма да изглежда слаб. Помислете, че е така. Няма да изглежда слаб и неговата репутация няма да пострада от това. И така, да се върнем на Корнелия Нинова, защото беше истински така интересен днешния доклад. Ами както ви казах и преди малко, проблемът от такава коалиция между първите две партии е основно за ПП, и то в смисъл комуникационен и репутационен. 

Така е, да, съгласна съм с вас.  

Тя излезе и каза: "Но вие до вчера обяснявахте“, нали, което нормално е, общо взето цялата концепция на ПП в годините, в които имам предвид последната година и половина, беше омраза срещу ГЕРБ, аз сега показват нали други сигнали. Както виждаме, разбраха се по доста теми, включително и преди малко за бюджета имаше на работните групи изявление, общо взето гледат в една посока, което е позитивно. Но въпросът е как ще излязат? И Корнелия Нинова атакува именно в тази посока. Може би не й е приятно, че доскорошните й коалиционни партньори сега ще коалират с ГЕРБ вероятно. И също така няма как да не отбележим и изказването на Явор Божанов…  

Който вече не е част от БСП. 

Който вече не е част от БСП, беше доста хард, така да го кажем, също така определи морала на Корнелия под формата на "50 нюанса“, което беше интересно. И между другото, ако обърнахте внимание, след това негово изказване групата на БСП буквално се взриви, и то настана… 

Свиреп скандал между Божанков и Свиленски.  

Свиреп скандал, точно така. И бяха и джентълмени, и ръце, лява ръка, дясна ръка, две ръце и т.н.  Абе, много е интересен политическия живот в нашата родина.  

Интересен, но държавата страда. 

Ние страдаме, ние. Ние страдаме,  и държавата страна, и затова казвам, дано, дано да се прояви разум и да тръгнем на някъде.  

Патовата ситуация да намери решение най-накрая.  

Да, да намери решение. И наистина аз не виждам, ето, преди малко след комисиите Асен Василев каза: "Настояваме да се приеме редовен бюджет“, от ГЕРБ отговориха, че са напълно съгласни, но в крайна сметка за тази цел трябва да има редовно правителство, което да го изпълнява.  

Точно така, а те са склонни да внесат още сега, без редовно правителство. Там беше и разминаването.  

Разминаването е там, но… 

За бюджета става въпрос. Те казаха, че искат максимално бързо да бъде внесен. 

Те искат максимално бързо, обаче аргументацията на ГЕРБ, че наистина трябва да има редовно правителство, има много смисъл. Защо? Защото ако тръгнем в момента да правим бюджет, а нямаме редовно правителство, ние пак ще стигнем в онази хипотеза, в която правим някакъв предизборен бюджет. Разбирате ли? Това вече е опасно, това вече е опасно във всеки един смисъл. Защото партиите когато са в предизборна ситуация, те обещават: ще вдигаме пенсиите, ще правим заплатите на учителите, ще харчим за това, ще харчим за онова, нали, в бюджета има приходи и разходи.

А пък редовното правителство вече означава устойчив ангажимент, означава, че този бюджет в крайна сметка е свързан с политиките на държавата и той трябва да върви заедно с редовното правителство. Т.е.  нямаме необходимост от някакъв т.нар. "предизборен бюджет“, защото тогава всичко е изкривено, цифрите са други, не може да говорим за дисциплина, не знам как ще се случи това, което и двете партии сега след комисиите го казаха – да постигнем 3-процентния дефицит, няма как. Затова има логика да има бюджет, но да има и редовно правителство,  което да го изпълнява, тъй като тогава няма да се изкривяват цифрите, няма да е  предизборен бюджет. Защото не се знае дали като няма редовно правителство, значи пак отиваме по някакво време на избори, и тогава цифрите са изкривени. Поне аз така разсъждавам, не знам дали съм права.  

Надяваме се да сте права и нещата наистина да се случат по най-добрия начин, да имаме редовно правителство и бюджет, приет бюджет.  



И също така кой има интерес да ходи на избори в момента от партиите? Никой, освен "Възраждане“ и президентът, никой. Уморени са, и самите лица на партиите са уморени, и хората са уморени, обществото е уморено от избори. И не се знае какви са резултатите.



Още по темата: общо новини по темата: 936
21.06.2023 »
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/156 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
След като има Прост Народ който да лъже! Ще се издига в очите на слепите! Иначе е прост мошеник и крадец!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: