Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Валери Жаблянов: БСП не разполага с кадрови резерв, разрухата вътре й пречи да проведе разговори
Автор: ИА Фокус 18:16 / 15.01.2023Коментари (0)1004
©
Валери Жаблянов, член БСП, поддръжник на вътрешната опозиция в левицата,  за Агенция "Фокус“  в коментар за третия мандат, който ще бъде връчен на "БСП за България“.

Гн Жаблянов, стана ясно че Румен Радев ще даде трети на мандат на "БСП за България“. Как ще коментирате това?

Мандатът е без особени изгледи за успех. И въпросът не е дали е третият, четвъртият или петият, защото очевидно е , че в сегашния състав на народното събрание не може да бъде формирано управляващо мнозинство. Това е основният недостатък на 48-то народно събрание – отсъствието на възможности и предпоставки за формиране на парламентарно мнозинство с управленска правителствена програма и разбира се, с общи виждания на две или три партии, които биха могли да дадат депутати за такова мнозинство, които да формират стабилно управление. Всички останали опити за формиране на правителство извън такава управленска програма, извън политическата логика и идейната близост между партиите, са обречени на неуспех, какъвто се очертава да бъде и мандатът на БСП.  Причините да бъде даден мандатът, предполагам, че са свързани с все още голяма част от политическите наблюдатели в България продължават по инерция да смятат, че  БСП разполага с ресурс -  и политически, и идеен, да сформира правителство. За съжаление партията има 24 депутати в народното събрание, при необходими 121 за правителствено мнозинство, на пето място се намира от партиите, които се явиха на изборите. Това са резултати, които са известни и които са ясни и няма как да бъде надскочена парламентарната тежест на една партия, особено в тежкото състояние , в което се намира БСП.

Като прибавим към това почти постоянната конфронтация с президента, дори опитите да бъде дори лично уязвен от г-жа Нинова, като прибавим към  това острото вътрешно противопоставяне, това ,че партията беше напусната и от нея се отделиха редица интелектуални среди, леви експерти, сега , за да се формира едно правителство , което да бъде не съвсем партийно, да има повече експертен характер, са необходими все  пак и кадрови резерв на партията, а тя отдавна не разполага такъв резерв. Разрухата, до която беше доведена партията, вече ѝ пречи да проведе съдържателни разговори за сформиране на мнозинство.

В този смисъл това решение на президента удар ли е по БСП и към г-жа Нинова като се има  предвид че предстои ваш форум, на което ще се избира ръководство и един провал на съставяне на правителство при третия мандат  това ще рефлектира върху г-жа Нинова?

За съжаление ръководството няма да се избира на очертаващия се на БСП, защото, както знаете, предния път Нинова за пореден път подаде фалшива оставка и с един елементарен сценарий, без дори да оттегли оставката си, остана председател на партията. БСП се нуждае от от нов председател и от ново ръководство, ако иска да промени или да има възможност да промени евентуално отношението към себе си и да покачи доверието на обществото. Такава перспектива не се очертава. Мандатът е даден на БСП, не за да бъде уязвена партията,  а просто защото е ясно, че голяма част от симпатизантите на президента Радев, които бяха за втория му мандат, са с леви убеждения, независимо дали членуваха в БСП или не. Още повече, че решението на президента да предостави  този мандат е ограничено и от други обстоятелства  - скандалът с финансовата пирамида за криптовалути  Nexo, са сериозен удар върху "Демократична България“ и върху "Продължаваме Промяната“.  Повдигна се отново въпросът за начина, по който се финансират партиите в България, но не само партиите, които са  били  на власт, а и партиите, които претендират да дойдат на власт,  името на борба с корупцията, а се оказва, че се финансират от доста тъмни схеми. Така че третият мандат по необходимост беше даден на БСП, без особени изгледи за успех. Той просто трябваше да бъде изразходван, за да се спази конституционната процедура. Това е като в авиацията, има едно такова правило  – при аварирал самолет, той кръжи, докато се изразходва горивото. Сега се изразходва горивото, така да се каже.

Като се има предвид, че г-н  Радев изключително разчита и флиртува с левия избирател, при тази обреченост на третия мандат, всъщност той не бетонира ли своята позиция сред левите избиратели за евентуални свои бъдещи нови проекти?

Аз не се смятам така. Мисля, че досегашните опити на г-н Радев да предложи едни или други партийни проекти пред обществото не бяха особено успешни, включително и по неговото собствено признание.

Благодаря Ви за този коментар.



Още по темата: общо новини по темата: 868
06.06.2023 »
06.06.2023 »
06.06.2023 »
05.06.2023 »
01.06.2023 »
30.05.2023 »
предишна страница [ 1/145 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: