Вандали крадат и трошат пътни знаци за 1,5 млн. лв.

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
09:16 / 26.01.2016
655
2100 пътни знака и 33,8 километра предпазни мантинели за поне 1,5 млн. лева са откраднати и повредени от вандали за година по републиканските шосета. Това сочат данни от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Пътните знаци струват от 154,40 лв./кв. м за най-евтините пластмасови до 465,87 лв./кв. м за железните, а цената на мантинелите тръгва от 47,22 лв./м и стига до 273,90 лв./м. Металните табели и пътни огради са предпочитани от крадците, защото освен за връщане в пунктовете за скрап, ги използват за колове на дворни огради, за подпиране на асми и дори за печене на чушки и варене на лютеница, научи "Монитор".

"Най-скъпите мантинели бяха откраднати от мост близо до Бобошево на шосе, свързващо към автомагистрала "Струма", обясни за "Монитор" шефът на АПИ инж. Лазар Лазаров. Според него посегателствата върху този тип пътни съоръжения стават основно по забутани пътища, където минават по-малко автомобили.

"Режат ги с флексове, оксижени, товарят и ги предават за вторични суровини. А уж на пунктовете е забранено да ги приемат. Най-много се краде в района около Ботевград и по стария първокласен път през Витиня", казва той. "От магистрали трудно се краде, защото има повече трафик. От края на миналата година всички мантинели по АМ "Тракия" са застраховани. Всяка липса или повреда се дава на застрахователя и той си търси парите от водача, предизвикал катастрофата и я е строшил", добавя пътният шеф.


Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Да отидеш на протест, да ти блъснат колата и да се прибереш с пат...
Обезщетения от застрахователи при природни стихии: Какво трябва д...
Експерт: Обица, халка и други метални неща по нашето тяло могат д...
Градушка колкото яйце се е изсипала в една област в България
Сайт продава лекарства от Турция, които не са разрешени у нас
Президентът: Отношенията между християните са базирани на взаимно...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).