Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ваня Григорова: Поведението на финансовия министър е възмутително и е провокация към социалния мир 
Автор: Екип Varna24.bg 13:11 / 25.10.2022Коментари (0)1129
©
Икономическият съветник на КТ "Подкрепа“ Ваня Григорова в интервю за сутрешния блок на Радио "Фокус“

Преди минути коментирахме политика и поведението на политиците, а сега ще засегнем темата за последствията от тях и ефектите върху българския гражданин. Разговаряме с Ваня Григорова – икономически съветник на КТ "Подкрепа“. Добро утро. 

Добро утро.  

Г-жо Григорова, преди дни на брифинг на Министерски съвет след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) изразихте несъгласие минималната работна заплата да се запази в размер на 710 лева. Получихте ли ответна реакция, проведохте ли дискусия по темата?  

Вчера имаше срещата между министър-председателя и представители на социалните партньори, на която отново поставихме тази тема. За съжаление не виждаме разбиране от страна на правителство. Именно е това е една от причините на 11 ноември да правим протест с автомобили. Така че на 11 ноември, уважаеми съграждани, София ще бъде блокирана.  

Аз така или иначе исках да ви попитам за този протест, който се организира от вас и КНСБ. Как ще се проведе той и очаквате ли да има отглас и отговор на исканията? 

Все още се уточнява маршрутът. Каним всички граждани, които разбират, че замразяването на минималната работна заплата при такъв огромен ръст на инфлацията означава, те да платят цената на кризата. Дали управляващите ще чуят? Техен избор. В крайна сметка те много добре знаят, че не само не трябва да се замрази, минималната работна заплата следва да стане поне 850 лева. И това са наши искания, поне на "Подкрепа“, далеч преди дебатите по актуализацията на бюджета в средата на годината, вероятно си спомняте. Защото още тогава тя трябваше да стане толкова. Още тогава говорихме, настоявахме за увеличение на минималната работна заплата. Г-н Асен Василев каза: "Не може“. Припомням хронологията просто. В последствие от служебното правителство заявиха, че може да се увеличи до 770-780 лева. И в един момент дадоха назад. Това за нас означава, че правителството в момента се пазари. След като те казват 780, а ние искаме повече, те тогава ще кажат по-малко, за да си стиснем ръцете на средата. Това е безотговорно поведение. А начинът, по който ни беше съобщено, показва пълно пренебрежение към синдикатите основно, и към работодателите разбира се, тъй като знаете, че всичките тези теми трябва да се обсъдят предварително в рамките на социалното партньорство, което не се случи. Споменахте заседанието на НСТС, на него се обсъждаха съвсем различни теми, и на излизане оттам ваши колеги журналисти ни съобщиха, че финансовият министър на пресконференция е заявил, че минималната работна заплата ще бъде замразена. Това е възмутително поведение, това е провокация към социалния мир.  

Тоест, в такъв случай вие не знаете какви са доводите за това решение?  

Не, не знаем. Единственото, което знаем, е, че е по-лесно да удариш по-слабия. Милиарди се изляха за компенсации на бизнеса, но за работниците няма да има увеличение на заплатите. Нали разбирате колко цинично е това?  

А в тази връзка миналата седмица разговарях с икономист в ефира на "Фокус“, който посочи, че се е стигнало до "надуване на доходите до неустойчиви нива“, което води до изкуствено повишаван на търсенето, съответно и покачване на цените. Как ще коментирате твърдението? И всъщност, той каза, че по този начин се е стигнало точно до това, което и вие казахте – повече пари за хората, които нямат нужда от тях и не им помагат, а тези, които имат нужда…  

Този, който казва, че доходите са се увеличили твърде много, е добре да каже с какви месечни доходи той успява да се справи с необходимите за живот разходи. Защото е крайно време да сложим точка на тази злоупотреба, в която хора, които получават по 10 000, 50 000 лева месечен приход, обясняват как човекът със 710 лева не трябва да получи увеличение на заплата. Нали разбираме, че това социално разслоение в България се превръща и в ето такива изказвания. Ние трябва да си даваме сметка, че в България неравенството е огромно. Ние се вслушваме в тези, които са в горната част и те коментират дали тези в долната част на класацията трябва да получат 50 лева отгоре, или не.  

Какви цялостни и дългосрочни политики трябва да бъдат предприети, така че хората, които имат най-голяма нужда, да бъдат подпомогнати? И не говоря само на теория, а реално да усетят тази помощ.  

На първо място увеличение на доходите. Увеличение на доходите е ключова мярка, то не е мярка, комплекс от мерки, като се започне от ръст на минималната работна заплата, това е едното. Второ, стоп на либерализацията на енергетиката за домакинствата. Знаем вече какво се случи с бизнеса, същото ще се случи и с домакинствата, дори и да се пристъпи към двойната тарифа, която се обсъжда от страна на правителството. Между другото, тази мярка се обсъжда от години, не е нова, но сега очевидно вече са принудени да я приложат. Каквато и граница да сложат защитена, ще има хора, които ще пострадат, и то много сериозно от това, че ще трябва да плащат пазарни цени за месечното си потребление на ток. Да обърнем внимание само на компенсациите за бизнеса за електричество. От миналата година настояваме да се върне либерализацията на енергетиката обратно - да върнем предприятията на регулиран пазар, защото това не са само фирми, това са общини, болници, детски градини и прочие, и прочие. За съжаление това не се прави. И ние знаем, че проблемът е и в европейската политика в тази сфера, която чисто идеологически налага едни правила без никакво значение какви са ефектите от тях. И ако това не бъде сторено, цялата тази буря ще се изсипе върху всяко едно българско домакинство през сметката за ток, разбира се. Но по отношение на компенсациите за бизнеса, знаете, сега реториката е трябва да плащаме не на всички еднакво, защото има бизнеси, които формират огромни печалби, благодарение и на компенсациите, които получават от държавния бюджет. Какво трябва да се направи? Не може да се филтрира на кого да дадеш и на кого да не дадеш компенсация. Само че тези допълнителни приходи, които компаниите получават от държавния бюджет, трябва да се изземат обратно чрез увеличение на Данък "Печалба“. И това е най-нормалният начин, по който може да се регулира това изкривяване, което дойде първо от високите цени на тока, след това беше подсилено и през компенсациите за бизнеса. Само че тази тема някак не се промъква изобщо в публичните дебати, колкото и пъти да я поставяме, включително в рамките на разговори с представители на правителството. Не правителството, правителствата. Не може да се филтрира, повтарям, кои компании да получат компенсации за тока, не може да не изплащаме компенсации, защото реално много бизнеси ще умрат. Това означава, че много хора ще останат без работа и без доходи. Именно поради това трябва да продължаваме да плащаме на всички, но да увеличим Данък "Печалба“, за да може тези, които формират по-високи приходи, и то благодарение на компенсации, да ги върнат в бюджета, за да има за пенсии, да има за хората, които остават без работа, да има за майките и прочие, и прочие.  

Надяваме се повече хора да го чуят. Покачването цените на горивата определено притесни българските граждани и неминуемо всъщност е разход, който бръкна в джобовете им. По думите на министъра на икономиката Никола Стоянов, вече няма нужда от отстъпката от 25 стотинки на литър. Какво е вашето мнение?  

Критиката към тази отстъпка отново е, че е за всички. Да, имаме леко намаление на част от горивата, като да речем газа за автомобили, при други не е толкова голямо намалението.  

Ами да, при дизела да кажем не е.  

Разбира се. И да речем основни горива - като метан, дизел и прочие, цените продължават да са високи. Между другото, това е причината следващата година градският транспорт да не е сигурен, че ще може да изплаща дори и заплати. И при тази ситуация ние не можем да кажем, че няма нужда от тази отстъпка. Критиката е отново същата, която чувам от страна на правителството и от други среди, че се полага на всички. Не, не може да се филтрира, не е възможно това да се направи. Нужен е огромен административен капацитет, за да може да филтрираме хората, които да имат право на тази отстъпка. Именно затова не трябваше въобще да се стига до сегашната ситуация. И това, което е възмутително, че именно средите, които настояваха да влязат в икономическа война с Русия, те днес обясняват, че ние сме се справили. Ние сме се справили. И това са хора от среди като "Демократична България“, "Продължаваме промяната“ – всичките тези "политици“, които ни вкараха в тази тежка криза, сега обясняват: "Ето, ние се справяме, няма никакъв проблем“. Тези хора не виждат десетохилядните протести, десетки хиляди хора по улиците на Париж, в Германия, в Румъния, в Молдова – цяла Европа протестира, но те обясняват, че няма никакъв проблем. Ето това е основният проблем, нека да го наречем. Ние продължаваме да се вслушваме и да следваме политика, която е наложена от среди, които не се интересуват от живота на българския гражданин. И тук сега ние си говорим за това трябва ли или не трябва българският гражданин да получи 25 стотинки отстъпка от горивата, които зарежда. Между другото, не знам доколко са чували вашите слушатели, но във Франция няма достатъчно горива, не във всяка бензиностанция има бензин, има лимит на литрите – до 20 л, които могат да се зареждат дизел. Това определено е криза, това не е справяне. И ако някой от висотата на приличните си месечни доходи може да каже, че той самият може да понесе тази криза, отново казвам, нека да попита бедния работещ българин, който е в дъното на таблицата с доходите на европейските граждани, и то дългосрочно.  

Ами да, и който всъщност най-много усеща това, което се случва, и тази криза.  

Именно. И сега ние трябва да се борим за всяка стотинка увеличение, за да има някакъв шанс българинът, като казвам българина, нямам предвид банкерите, тези политици, които донесоха кризата, и които продължават да твърдят, че това е правилният начин да действаме чисто геополитически. Имам предвид именно средния българин, който трябва да се справя с разходите си за ток, за вода. Напомням, че водата беше увеличена много сериозно, благодарение на дългогодишните проблеми, натупвани в сектора, но и благодарение на увеличението на цената на тока, защото не всички живеят в София. Има места в страната, като Добрич да речем, където е необходимо много електричество, за да може да се извади водата и да стигне до нашия дом. И ако трябва да мислим за това как да си платим тока, водата, газа, хляба, тогава как можем да твърдим, че някой се е справил? Едни хора взеха много грешни, за тях изобщо не са грешни, но за нас тежки като последици, геополитически решения, а сега се очаква ние като синдикати да се борим за всяка стотинка месечни доходи на българските граждани, за да може да оцелеят, буквално да оцелеят.  

Да, и всъщност и да се справят с основните си нужди. Вие споменахте тези, които ни вкараха в тежка криза, надяваме се да намерят изход от тази криза.  

Лошото е, че именно тези хора в момента са в безтегловност и те не носят отговорност за това. Това е проблемът на политическата система – когато някой вземе грешни решения, той след това трябва по някакъв начин да понесе отговорността за това, да му бъде потърсена сметка. За съжаление, ние такъв механизъм в момента нямаме. Разбира се, това не е проблем само в България, това е проблем въобще на тази система. Но напомням на нашите съграждани, че те отново ще имат възможност да избират, и тогава нека си припомнят кой ги доведе дотам, където сме в момента.  

Така е. Хубав призив. Благодаря ви за този разговор.  



Още по темата: общо новини по темата: 232
23.11.2023 »
10.11.2023 »
24.05.2023 »
27.04.2023 »
18.04.2023 »
27.01.2023 »
предишна страница [ 1/39 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: