Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Варна е отличник по финансови показатели
Автор: Екип Varna24.bg 08:35 / 29.08.2017Коментари (0)1024
© Varna24.bg
По-строги мерки срещу харчовете на общините предлага финансовото министерство. Поправките за в закона за публичните финанси и вече са предложени за публично обсъждане. От Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) отбелязват, че голяма част от измененията засягат съставянето и изменението на общинските бюджети. Управителният съвет ще вземе становище на заседание на 20 септември, като дотогава ще проведем проучване за мнението и предложенията на всички общини.

Промените предвиждат общините да не могат да правят нови задължения, ако са заложили по-високи приходи в бюджета си, но не могат да ги изпълнят. По този начин ще се спре порочната практика на кметове - прахосници да трупат непосилно големи задължения на общинската хазна, пише "Труд". Според предварителния анализ на законопроекта ще се увеличи отговорността на местните власти при предоставяне на услуги на местната общественост и намаляване броя на общините с финансови затруднения. 

Прави се предложение да има ограничения и по отношение на безлихвените заеми за общините, чийто сметки са на минус. Подобна помощ от държавата вече ще се дава еднократно. Финансовият министър може да изиска предсрочното възстановяване на заема, а кметовете ще представят и писмена обосновка относно причините за неизпълнение на бюджетните параметри.

Поправките касаят всички общини, както и бюджетните организации, които са първостепенни разпоредители с бюджет, държавните висши училища, БНБ и 18 банки, които обслужват сметки и плащания на бюджетните организации. Постъпилите по бюджетите на общините средства от трансфери, които не са усвоени към края на текущата бюджетна година, може да се разходват за същата цел през следващата бюджетна година. Досега общините връщаха държавната субсидия по определено перо, ако не можеха да усвоят средствата. С промените в закона за публичните финанси се разрешава на местните власти да предвидят сумата за нови проекти през следващия бюджетен период. 

С най-добри финансови параметри са общините Варна, Самоков, Девня, Бургас, Божурище, Пловдив, Панагюрище, Столична община, Русе, Ветово, Хасково, Елин Пелин, Троян, Добрич, Благоевград, Банско, Генерал Тошево, Ямбол, Козлодуй, Плевен, Царево, Стара Загора, Камено, Приморско, Несебър, Велико Търново, Габрово и Сливница. 

Справка в министерството на финансите показва, че Столична община, Пловдив, Варна, Ямбол, Бургас и Русе през второто тримесечие на 2017 г. формират най-голям излишък по бюджета си. Най-голямо намаление в размера на задълженията за разходи спрямо края на 2016 г. отчитат Столична община, Сливен, Перник, Стара Загора, Русе и Велико Търново. Общините Сливен, Пловдив, Смолян, Стара Загора, Раднево и Велинград са с най-голямо намаление на поетите ангажименти за разходи спрямо края на 2016 г.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: