Варна отбеляза 100-годишнината от началото на Балканската война

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:33 / 05.10.2012
992
С тържествен военен ритуал и издигане на националния флаг Варна отбеляза 100-годишнината от началото на Балканската война. Събитието се състоя на бул. "Осми приморски полк" пред паметника - арка на загиналите приморци за национално обединение.

"Първата балканска война и разгрома на една болнава империя беше задължителна за дострояване на националното обединение. Това се дължи и на доброволната саможертва на хиляди герои. Три поколения българи дадоха живота си за Родината", каза в тържественото си слово контраадмирал Румен Николов, началник на Военно-морските сили на страната.

Той допълни, че мобилизацията във Варна е проведена само за три дни, което е нечувано в световната военна практика. По време на Балканската война по направлението Лозенград - Чаталджа действа Осми приморски полк, чиито рекрут е главно от Варнанско и от цяла Североизточна България. Приморци, начело с главнокомондващия полк. Пантелей Киселов, разгромяват в срещен бой Втора низамска армия.

Заупокойна молитва за загиналите отслужи Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. На тържественото отбелязване присъстваха още депутатът от ГЕРБ Даниела Петрова, председателят на ПП ГЕРБ - Варна Иван Портних, председателят на Общински съвет - Варна Николай Апостолов, дипломати и десетки граждани.

Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Парламентът не събра кворум за цените на тока, по-късно отново ще...
Кирил Петков коментира в детайли трагичната катастрофа край Аксак...
ГЕРБ-СДС искат второ извънредно заседание за днес заради цените н...
Кирил Петков коментира в детайли трагичната катастрофа край Аксак...
Родител пред "Фокус": Оценките за постижения в детските градини н...
На трудов или граждански договор могат да работят студентите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).