Варна приема 4 заседания на българското председателство на Съвета на ЕС

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:19 / 15.06.2017
2399
Варна ще бъде домакин на 4 срещи на високо равнище по време на председателството на България на Съвета наЕС през 2018 г., обяви ресорният министър Лиляна Павлова, която участва в пресконференция, заедно с кмета Иван Портних, с министъра на младежта и спорта Красен Кралев и областния управител Стоян Пасев.

Тази среща е в контекста на посещението на еврокомисар Тибор Наврачич - с ресори образование, култура, спорт и младежки политики, който идва във Варна по повод титлата Европейска младежка столица, поясни кметът. "През 2018 г. ще имаме изключително много възможности да презентираме Варна на високо ниво, което е голям шанс за града ни", каза Иван Портних.

Първата среща във Варна от календара на Българското председателство ще е на министрите с ресор туризъм на страните-членки на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС). Събитието, насрочено за 14 юни 2018 г., се организира от Министерството на туризма и в него ще участват 15 министри, посочи министър Павлова.

Неформално заседание на Работната група "Конкурентноспособност и растеж" се планира в морската ни столица на 8 юни 2018 г. На него ще присъстват всички държави-членки на ЕС, очакват се над 80 експерти.

"По време на заседанието ще се обсъжда и темата за единния цифров пазар като част от ресора на бъдещия еврокомисар на България - г-жа Мария Габриел", каза още министър Павлова.

"Тъй като в морската ни столица има още една инициатива - "Варна - град на знанието", именно в нея на 7-8-и юни 2018 г. ще се проведе Комитетът по образование. Той е организиран съвместно с Европейската комисия", допълни Павлова. Въпросите, които ще бъдат поставени, обхващат всички равнища на образование и обучение - от образованието в ранна детска възраст до висшето образование и ученето за възрастни.

Третово важно събитие, което ще е във Варна, е насрочено за 4-5-и юни 2018 г. Тогава ще се проведе неформалното заседание на Комитета по търговска политика, а Министестерството на отбраната организира специално обучение по морска сигурност. В него ще участват 70 експерти, ще се проведе във Военноморското училище и също е под егидата на Българското председателство.

"Паралелно с това България има културна програма, която се провежда по време на формалните и неформалните съвети в Брюксел и София. Това, което предвиждаме, е Министерството за Българското председателство да отвори една грантова схема за всички общини на стойност 300 000 лв. Общините ще могат да кандидатстват със своите партньори и неправителствени организации за проекти под егидата на председатеството, насочени към популяризиране на държавата и към културното наследство", обясни министър Павлова.

На 12 август във Варна ще се съберат младежките посланици на България в председателството - артисти, спортисти, тук ще е Кристиян Костов, Павел и Венци Венц, ще бъде интересно събитие, заяви министър Красен Кралев. Той представи накратко приоритетите на министерството , свързани с първото полугодие на 2018 г. - борба с допинг, насърчаване на европейските ценности чрез спорт, спорт за всички - една тема, която ще бъде дискутирана на межуднародна конференция, мир, сигурност и приобщаващи общества, европейски корпус за солидарност, младите хора в изпълнение на дневния ред за развитие - за целта ще се проучват възможностите как те могат да бъдат двигател за развитие.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...
Богомил Пешев: Киното създава паралелна реалност и ни дава възмож...
Нинова: Честита Цветница! Нека върбовите клонки внесат в домовете...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).