Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Варненката Виктория сред младите посланици на България в "Експо 2020 Дубай"
Автор: Пламена Николова 09:08 / 04.03.2022Коментари (0)722
Българският павилион на "Експо 2020 Дубай“ представи трима от успелите млади хора, отличени от престижната класация на списание Forbes България – "30 под 30“ навръх Националния празник на страната 3 март. Онлайн събитието беше наречено "Млади посланици“, тъй като всеки един от участниците е пример за своите връстници с таланта, уменията и каузите, които подкрепя.

VICTORIA, Радостин Чолаков и Християн Христов са на възраст от 16 до 27 години, но вече имат вдъхновяващи постижения, всяко от които може да бъде съотнесено към трите теми на "Експо 2020 Дубай“ – възможности, мобилност и устойчивост. 

VICTORIA отправи поздрав към българската общност и към представителите на страната в българския павилион по повод Националния празник. Беше излъчен и нейн концерт, с който поздрави посетителите и гостите на експото.

Тя е един от най-обещаващите млади изпълнители от Източна Европа, отличена от годишната класация на Forbes България "30 под 30“ за 2020 г. в категория "Култура, Изкуство, Медии“.

Виктория представи България в песенния конкурс "Евровизия“ през 2021 г. с песента "Growing Up Is Getting Old“. През 2021 г. издаде своя дебютен първи албум , който се казва "a little dramatic" и включва песните “Imaginary Friend", “Growing Up is Getting Old", “Dive into Unknown", “Phantom Pain" и “The Funeral Song".

Виктория обича животните и се грижи за 4 кучета, взети от приют, 2 заека и папагал. През 2020 г. тя беше един от официалните европейски посланици на "Световния час на Земята“. 

Каузата да спасява животните и да се грижи за опазването на природата е житейска мисия и на друг млад посланик на България, също отличен от класацията на Forbes България "30 под 30“ в категория "Социално предприемачество“ за 2021 г.

Неговият професионален път е в синхрон с другата основна тема на "Експо 2020 Дубай“ – устойчивост.

Християн Христов е директор на Център за защита на природата и животните – Добрич. В последните години го превръща от западащ провинциален зоопарк в модерен спасителен център за застрашени животни. Тук те получават  медицинска грижа и обитават среда, която е близка до естествената. За своята кауза и мисия в живота разказа Християн в специален филм за Центъра в Добрич, който беше излъчен в българския павилион тази вечер.

Християн е едва на 27 години. Завършил е Екология / Морска биология в университета Хъл, Великобритания, но вместо да се отдаде на високоплатена кариера в чужбина, се връща в родния си град Добрич, за да помага.

Центърът за защита на природата и животните, който управлява, се простира върху 162 дка и представя 87 различни вида. Със своя пример и кауза Християн е привлякъл доброволци от различни възрасти, които променят средата, която обитават животните.

Третият млад посланик на България, който представихме в Дубай, е едва на 16 години. Радостин Чолаков е победител в категория "Наука, Технологии, Образование“ на списание Forbes България, клас 2021.

Радо разказа как е започнал да се занимава с програмиране едва 9-годишен и за пътя си досега, заради който получава признание като един от най-големите млади таланти в програмирането на България. През 2018 разработва проекти, отличени от софтуерния гигант Google. През 2019 започва работа по приложението за продуктивност AnyGoal, което по-късно прераства в мини-социална мрежа. Носител е на наградата "Джон Атанасов" за постижения в сферата на информатиката, връчена от президента на Република България. Той е лауреат на Националната олимпиада по информационни технологии за 2020 и 2021.

Радо ще бъде българският представител по информатика на Research Science Institute в Масачузетския технологичен институт, САЩ през 2022 г. Той е част и от българския отбор на Regeneron ISEF-  най-големият международен състезателен научен панаир.

Радостин е основател на платформата за машинно обучение "АзБуки.ML“, за която получава награда на Българската асоциация за информационни технологии.

Световното изложение продължава до края на месец март, а в българския павилион на "Експо 2020 Дубай“ ще бъдат представени още много таланти в различни области.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: