Варненска община с Етикет за иновации и добро управление

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:53 / 17.10.2017
1493
За втори пореден път Община Вълчи дол бе отличена с Етикет за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа. Церемонията по награждаването на общините-отличници се състоя в рамките на XII Годишна среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в Република България. 

Временно изпълняващият длъжността кмет на община - Мерткан Ибрямов получи кристалния дванадесетостен - символизиращ 12-те принципа на добро управление от министъра на регионалното развитие и благоустройството - Николай Нанков.

Присъждането на престижното звание става след обстоен анализ на прилагането в общинската администрация на 12-те принципа за добро демократично управление от Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа - честно провеждане на избори, представителност и гражданско участие; отзивчивост; ефикасност и ефективност; откритост и прозрачност; върховенство на закона; етично поведение; компетентност и капацитет; иновации и отвореност за промени; устойчивост и дългосрочна ориентация; стабилно финансово управление; човешки права, културно разнообразие и социално единство; отчетност. 

Етикетът е морална награда, символ на престиж и стимул за общините да подобряват своето управление в услуга на гражданското общество.

Въз основа на подадените документи от общините, резултатите от анкетно проучване сред гражданите им и докладите на двама независими експерти, Комисията за присъждане на Етикета взе решение общо 17 български общини да получат Етикет за иновации и добро управление на местно ниво. Отличените общини, освен община Вълчи дол, в приключилата четвърта процедура са Банско, Бяла слатина, Габрово, Горна Оряховица, Девня, Димитровград, Добрич, Кнежа, Павликени, Поморие, Русе, Самоков, Свищов, Смядово, Троян и Търговище. 

Главната цел на инициативата е да се насърчават усилията на местните власти за формиране и прилагане на по-ефективни политики, насочени към силно и жизнено местно самоуправление. 

България е първата държава-членка на Съвета на Европа, която през 2010 г. получи акредитация от СЕ да присъжда на свои общини Етикет за иновации и добро управление на местно ниво. Досега успешно са проведени три процедури по присъждането на европейския приз у нас - през 2011, през 2013 и през 2015 година, като Община Вълчи дол бе сред наградените и в третото издание на процедурата.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...
Богомил Пешев: Киното създава паралелна реалност и ни дава възмож...
Нинова: Честита Цветница! Нека върбовите клонки внесат в домовете...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).