Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Варненски брокер: Ако допреди 2 години, можеше да се купи хубава къща на село за 50 000 евро, то сега цените достигат над 70 000 евро
Автор: Екип Varna24.bg 09:24 / 27.06.2022Коментари (0)23810
©
Пандемията накара много хора да предпочетат да променят коренно начина си на живот и от големия град да заживеят на село. Най-честитят отговор, който получаваме когато попитаме някой защо е предпочел селото е, че там е по-хубаво, по-тихо и далеч по-спокойно от града.

Готовите къщи в селата са най-търсени предимно от млади семейства. Това каза за Радио "Варна" брокерът Юлия Хвърчилкова. Едно от доказателствата за засиления интерес към имотите в по-малките населени места е село Левски в Община Суворово.

"Търсенето надвишава в пъти предлагането в последно време. На седмица идват поне двама-трима човека, които търсят да закупят имот, който не се предлага в сайтовете за обяви и от агенции“, коментира кмета на селото Кирил Иванов.

Негова основна цел е да подобри живота в село Левски за да привлече повече млади хора. Много млади варненски семейства щурмуват авренското село Царевци след настъпването на пандемията.

"Имахме свободни близо 18 къщи в селото, но те се изкупиха за отрицателно време от млади семейства от Варна“, каза кметът Младен Манолов.

Засиленият интерес се наблюдава и на фона на поскъпването на селските имоти и най-вече на къщите, поясни брокерът Юлия Хвърчилкова.

"Цените на имотите в близките до Варна села се увеличиха осезателно напоследък. С доста по-ниски темпове растат цените на по-отдалечените от града селски имоти“, каза Хвърчилкова.

"Ако допреди 2020 година човек имаше възможност да купи хубава къща за четиричленно семейство в рамките на около 50 000 евро, то сега това е невъзможно. Цените достигат до около 60-70 000 евро, че и повече“, поясни още брокера.

Най-често се търсят къщи с ток и канализация, които почти не се нуждаят от ремонт. Те са и по-скъпи, според Хвърчилкова. Въпреки повишения интерес към селските имоти в последните години, много често очакванията се разминават с реалността, смята Юлия Хвърчилкова.

"Повечето хора тръгват да си купуват имот на село с мисълта за постоянно живеене. Но много често докато пребивават в имота, някои неудобства ги карат да балансират с градския имот“, поясни експерта.

Оттук се откроява и тенденцията, хората да си купуват селска къща, в която да живеят само през топлите месеци или да посещават през почивните дни. Като "спирачка“ за целогодишното живеене на село при някои е лошата понякога инфраструктура, липсата на добре уреден транспорт, на училища и детски градини, на водоснабдяване и канализация и не на последно място интернет.

"Повечето хора, които се изнасят към селата, работят дистанционно и отличната интернет връзка им е изключително важна“, коментира Хвърчилкова.

Едно от селата, които имат проблем с телекомуникациите е вълчидолското село Калоян. Хората там често се сблъскват с липсата на обхват на телефоните и на добра интернет връзка. Въпреки това, Калоян остава привлекателно село за желаещите да избягат от големия град.

"За последната една година тук се закупиха около 6-7 къщи. Когато идват да търсят къща, често хората питат дали имаме ромско население“, коментира кметът Николай Николов.

Според Юлия Хвърчилкова сигурността също е сред водещите критерии за нейните клиенти, които искат да си купят селска къща, защото често тези къщи остават необитаеми през зимните месеци и тогава са чест обект на недоброжелатели.

От чужденците, най-висок интерес към селата във Варненско проявяват германците.

"Много германски студенти, които учат в университетите във Варна остават очаровани от града, но най-вече от красивата природа в селата и съветват свои приятели да се преместят тук“, сподели още Юлия Хвърчилкова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: