Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Варненски депутат: Резултатите от PISA показват необходимостта от продължаване на реформата в образованието
Автор: Пламена Николова 14:12 / 16.12.2019Коментари (0)1587
©
"Резултатите от PISA 2018 показват необходимостта от продължаване на реформата, която стартира след влизането в сила на Закона за предучилищното и училищното образование", коментира народният представител от Парламентарната група на ГЕРБ Таня Петрова на провелата се в морската столица XIX Научно-практическа конференция "Математика и информатика - реалности и перспективи“. Варненският депутат и математик обсъди с колегите си актуални теми в сферата на образованието.

"Промените в образователната ни система закъсняха, но участието в PISA доказва правилната посока, която трябва да продължим да следваме, водени от няколко ключови компонента – ефективно въвеждане на компетентностния подход в обучението, промяна във формата на учебното съдържание и изпитите. В крайна сметка една високо академична учебна програма би следвало да е насочена към познаване и разбиране на фундаментални концепции, да развива уменията да се разсъждава. Фокусирането на учебните програми изключително върху запаметяването на факти е безсмислено. Фактологията вече е достъпна за секунди на всякакви устройства. Начинът на преподаване трябва да се промени, така че децата да разбират по-добре запомненото", категорична бе Таня Петрова.

Народният представител и дългогодишен училищен директор потвърди ангажимента за увеличение за учителските заплати, за които през 2020 г. са планирани допълнителни 360 млн. лв. "Последователно се работи за повишаване привлекателността на учителската професия", увери Петрова, като отчете, че през следващите 8 години предстои да се пенсионират около 36% от българските учители.

Тя запозна присъстващите с акценти от Бюджет 2020, който предвижда близо 5 млрд. лв. за образование при увеличение на средствата за сектора в размер на 14,5% спрямо 2019 г.

"Инвестициите в развитието на професионалното образование ще продължат, включително и чрез мерки за разширяване на обхвата на дуалната форма на обучение", изтъкна Петрова. Тя анонсира, че в следващите 3 години ще се инвестират 70 млн. лв., за да се преодолее недостигът на места в детските градини в страната. "Целта е да се увеличи обхватът на децата, които са на 3 и 4 години, в градините. В момента 78% от 4-годишните ходят на детска градина, а при 5 и 6-годишните обхватът е почти 95%", поясни Таня Петрова.

Тя открои и част от приетите на първо гласуване в парламента промени в Закона за висшето образование, като акцентира върху новия модел на акредитация. "От ясно формулираните функции и правомощия на Националната агенция за оценяване и акредитация зависи процесът на оценяване на висшите училища да бъде максимално обективен. В момента той не отразява качеството на полученото от студентите образование. Например във висше училище с акредитационна оценка 9,01 едва 17% от студентите в основното професионално направление се реализират по специалността. В същото висше училище преподавателите на основен трудов договор са 50,65%", обясни Петрова. По думите й вече един преподавател на основен трудов договор ще участва в акредитацията на само един университет". Според народния представител реформата в управлението на държавните висши училища предвижда максималното им отваряне по отношение на процеса на обсъждане и взимане на решения и на разходването на държавната субсидия.

"Визията за развитието на науката в България се свързва с повишаване на качеството и международната разпознаваемост на научноизследователската и иновационната дейност. Акцентът се поставя върху финансиране на научни изследвания в приоритетни и конкурентни области за решаване на важни общественозначими предизвикателства, подпомагане на млади учени и осъществяване на съвместни научни изследвания с учени в чужбина", поясни пред участниците във форума Петрова.

Преди това заедно с колегата си от Парламентарната група на ГЕРБ Емилия Милкова тя поздрави учителите и учениците от НУИ "Добри Христов" във Варна, които отбелязаха 75-годишнината на училището с празничен концерт – спектакъл.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Природни стихии
Бюджет 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: