Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Варненски съд обяви за решаване делото за акциите на пловдивския панаир
Автор: Георги Кирилов 09:50 / 23.03.2022Коментари (0)817
© Varna24.bg
Делото в Административен съд - Варна за акциите в пловдивския панаир е обявено за решаване на заседанието, проведено на 18 март. В едномесечен срок се очаква решението на съда. Това съобщи в профила си общинският съветник от ОбС - Пловдив адв. Веселина Александрова, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Процесът започна след подаване на жалба от областния управител на Варна. На заседанието е поискано да се отменят като незаконосъобразни, приети в нарушение на материалния закон на административнопроизводствените правила оспорените две решения, приети от Общински съвет - Варна на 10.12.2021г. Според жалбоподателя, са допуснати съществени нарушения при свикването и провеждането на самото заседание, като подробни съображения в този смисъл са изложени в оспорването.

Посочва се, че с първото оспорено решение, а именно Решение № 768-3/10.12.2021 г., с което Общински съвет- Варна отменя свое предходно решение по Протокол № 18/02.05.2017 г., едно от посочените правни основания е нормата на чл. 99, т. 2 от АПК. Твърди се, че не са изпълнени законовите изисквания на цитираната разпоредба и не са били налице основанията по АПК за възобновяване на производството по приемането на предходното решение от 2017г., както и че срокът за образуване на производството за възобновяване по чл. 102 от АПК е бил изтекъл.

Оспорените решения са приети и в нарушение на Закона за приватизацията и следприватизационния контрол ( ЗПСК).

Юрисконсултът на областния управител счита, че решението на Общински съвет - Варна за разпореждането чрез апортна вноска с притежаваните от общината акции от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД, гр. Пловдив има прехвърлителен ефект по отношение на акциите и съставлява по своята същност  приватизиране на акциите от неговия капитал. В този смисъл са и становищата от Министъра на икономиката, които са изразени до Община Варна, до Общински съвет - Варна, като министъра счита, че в настоящия казус става въпрос за скрита приватизация.

Заявява се още, че оспорените решения са приети в нарушение на Правилника за организацията на дейността на Общински съвет - Варна, също така общинските съветници не са били запознати с относимите документи и становищата на министъра на икономиката, становище на кмета на Община Пловдив, поради което не са могли да формират мотивирано решение. 

Адвокатът на ОбС - Варна, юрисконсултът на община Варна и защитата на  "Пълдин туринвест" АД и "Международен панаир Пловдив" АД искат жалбата да се отхвърли като неоснователна и недоказана. Изтъква се, че не са налице основанията за оспорване по чл. 146 от АПК. Оспорва се прилагането на чл. 99 от АПК към конкретния казус, с аргумент, че той се прилага при административни актове, а характерът на конкретното решение на Общински съвет - Варна по-скоро няма белезите на административен акт, тъй като е решение за разпореждане с акции.

Съдът приема, че делото е изяснено от фактическа и правна страна и обяви, че ще се произнесе с решение в срок.



Още по темата: общо новини по темата: 52
29.02.2024 »
16.02.2024 »
25.01.2024 »
25.09.2023 »
04.08.2023 »
24.07.2023 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: