Варненският делфинариум търпял загуби след забраната за влизането на коли в Морската градина

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (12)
09:29 / 19.09.2013
6612
Община Бургас е опитала да примами на своя територия единствения у нас делфинариум, собственост на "Феста холдинг". От 29 г. атракционът, разположен в северната част на варненската Морска градина, е емблема на града. Да видят представленията на петте делфина годишно идват по 170 000 души.

"В Бургас ни предложиха 20 дка терен с отлична прилежаща инфраструктура. Отказахме, но във Варна търпим загуби от отлива на индивидуални туристи, след като в парка бе забранено влизането с коли и бяха поставени КПП-та. Полицаите, които ги обслужват, не знаят чужди езици и връщат клиентите без никакви обяснения. Автобусите с организирани групи пък спират направо на пътя за Златни пясъци", обяви шефът на "Феста Делфинариум Варна" Васил Василев по време на първия обществен съвет при областния управител Иван Великов.

Темата бе съдбата на Морската градина и в частност на северната й част - местността "Салтанат". Бариерите там седят и в момента, въпреки че през юли т.г. административният съд отмени заповед на бившия вече кмет Кирил Йорданов за поставянето им. Новият градоначалник Иван Портних /ГЕРБ/ готви своя заповед, която да издържи оспорване в съда. Възложена е и подготовка на подробен устройствен план, без който край парка няма как да бъдат построени нужните буферни паркинги, обясни главният архитект на Варна Петър Йорданов.

От ограничителната мярка страдат живеещите и работещи в зоната над 8000 души. Около 1200 човека може да загубят работата си заради липсата на оборот, казаха собственици на заведения в "Салтанат". 84% от собствеността на терените там е частна, застроени през годините са близо 90 000 кв. м, за които са нужни 140 дка за паркинги, изчислиха екоактивисти от "Варна диша". Те алармираха, че местността вече прилича на квартал, а не на парк, както е вписана в Общия устройствен план на Варна.

Източник: в. "Труд"


Виж коментарите (12)

Още по темата (206):
29.09.2022 Без коли в Морската градина, вижте кога ще влезе в сила!
15.07.2022 Община Варна: Морската градина е държавна собственост, областният управител може да забрани движението на автомобили!
15.07.2022 Благомир Коцев: Не е в правомощията ми да издавам заповед за забрана на коли в Морската градина, това е фалшива новина!
15.07.2022 Сигнал: Областният управител забранява движението на автомобили и в Морската градина
09.02.2021 Терен от близо декар в Морската градина във Варна – продаден на частник
31.01.2021 Адвокат Балачев: Нека активисти на ДБ с имоти в Морската градина ги дарят за зелени площи
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на тези служители
ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на...
НСО с позиция срещу твърдения на Денков: Охраната не му била отне...
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% преднина пр...
БНБ: Външният дълг на България нарасна с над 160 млн. евро за год...
Главчев с важна среща, разговаря с представители на Националния с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).