Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Васил Велев: Очакваме за август цената на природния газ в България да е над 150 евро на мегаватчас
Автор: Екип Varna24.bg 10:09 / 10.08.2022Коментари (3)554
© Нова нюз
Бизнесът ще иска от властта сигурни доставки на газ на конкуренти цени и доказателства, че страната ни няма да претърпи санкция за това, че не сме взели количествата, които сме заявили от "Газпром експорт". Това каза пред Нова нюз  Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

По думите му тези санкции ще бъдат над 1 милиард и ще ги плаща всеки един от българските граждани. "Но това, което ще направим, е да предявим иск към хората, които са допуснали това да се случи. И ще направим един публичен процес, за да е ясно заради кой в момента плащаме близо 300 милиона месечно повече за газ и заради кой ще платим над 1 милиард санкции за количества газ, които сме заявили, но не сме взели".

"Бизнесът е изправен пред загуба на конкурентоспособност", посочи още Велев. "Очакваме за август цената на природния газ в България да е над 150 евро на мегаватчас. За сравнение в съседна Сърбия е 45 евро - 3 пъти по-малко, в Унгария - 65 евро, два пъти и половина по-малко и в Гърция – 80 евро, два пъти по-малко. Всички тези страни, включително и България, получаваме руски газ. Само че ние го получаваме на два пъти, три пъти по-висока цена."

Велев посочи, че цената по договора с "Газпром" е с 30% по-ниска от текущата пазарна спотова цена. За протестите срещу евентуално подновяване на преговорите с "Газпром" той бе категоричен: "Това е протест на една секта. Това е секта на противниците на руския газ, купуван без посредници. Това е нейното наименование на тази самоубийствена секта. Защото ние купуваме руски газ, но чрез посредници, с 30% по-скъпо. Това не е лошо за тази секта, лошото е, когато го купуваме директно с 30% по-евтино".

"Отговорната българска европейска позиция е да вземем максимално количество от "Газпром експорт". Да напълним на 100% "Чирен" и ако ни остане, да продаваме в Европа този газ". А диверсификацията я постигаме с времето, подчерта Велев.

В Антикризисния щаб, в който АИКБ са поканени, но още не са заседавали, бизнесът ше настоява да се обсъди при недостиг на газ в какъв ред ще бъдат изключвани, какво ранно предизвестие ще получават, какви компенсации ще има за лишените от газ предприятия.

А високата цена води до ограничаване на активността, намаляване на продажбите, на заплатите, на персонала, обясни Велев и заключи: "Ако това продължи достатъчно дълго - да получаваме по-скъп газ от нашите конкуренти, това ще доведе до спиране на работа и затваряне на предприятия".








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 10.08.2022 г.
0
 
 
И аз очаквам да фалирате. де*а и русоробите. Минималната заплата ,като искат да я увеличат "вие" сте първите дето ревете ,че ще фалирате.
Aнонимен
на 10.08.2022 г.
0
 
 
Договора ни е 30% под спотовата цена. Сиреч 70% от нея. При 220Евро в момента ,спотова цена ,значи трябва да плащаме 154Евро. А тоя кретен вика...за август ще е над 150 Евро. Ами ще е толкова и с руска газ ,щото ви е много хубав договора ,дето не го и изпълняват. Нека се запита ,защо на другите цените са по ниски. Сигурно за тях газта е различна. Или те щото са им приятели ,а ние врагове. Или щото лъжеш с тези цифри ,гнусен кремълски боклук. Ако е за Гърция 80 Евро ,какво ни пречи да взимаме от тях на 100-110 ,с 30-35% отгоре за тях ,а ние 35% под цената ,която евентуално бихме плащали на сводниците му от 154Евро. Свиня тъпа и проста.
Aнонимен
на 10.08.2022 г.
0
 
 
Мръсна кремълска мастия. Тоя изрод спи в Нова нюз. Газовия специалист даже и сметнал ,за колко ще ни осъди Газпром. Сигурно Мутрофанева му е казала развоя на делото в Женева или Стокхолм и този идиот повтаря ,като папагал. Кой ще ти даде гаранции ,когато другата страна не спазва договорите. Кой пуска газта ? Ние ли сме виновни за недоставените количества при положение ,че те не пускат газта ? Честния частник,червена маймуна.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: