Важен ден за България: Решават дали ще ни приемат в Шенген

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:15 / 08.12.2022
792
Днес става ясно дали България ще се присъедини към Шенгенското пространство.

На днешното си заседание в Брюксел Съветът на Европейския съюз ще гласува дали страната ни, Румъния и Хърватия да станат част от пространството за свободно движение.

До момента индикациите са, че Нидерландия и Австрия ще са против приемането на България.

Гласуването за страната ни и Румъния е първа точка от заседанието на министрите на правосъдието и вътрешните работи. Веднага след това е предвиден и вотът за Хърватия, за която се очаква да получи зелена светлина за присъединяването си към. Шенген.

Припомняме, през октомври Европейският парламент призова Съветът на ЕС да гласува до края на годината решение за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство.

По този начин трябва да отпаднат проверките на пътниците по всички вътрешни граници за двете държави в началото на 2023 г.

Миналия петък обаче стана ясно, че Нидерландия ще против приемането на България в Шенген, но ще подкрепи членството на Румъния и Хърватия. Впоследствие премиерът Марк Рюте уточни, че не казва "не", а "не" сега и поиска въвеждане на Механизма за сътрудничество и проверка и нова оценка по него, както и на шенгенския механизъм за оценка и наблюдение.

По-късно австрийският канцлер Карл Нехамер също заяви, че ще гласува против присъединяването на България и Румъния към Шенген с мотива, че двете страни се нуждаят от повече време, за да решат проблема с контрола по границите си. Снощи той потвърди решението на Виена.

На днешната среща в Брюксел България ще бъде представена от министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Виж коментарите (0)

Още по темата (528):
19.04.2024 Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон посети ГКПП "Аерогара София"
18.04.2024 Еврокомисар Йохансон: Напълно готови сте за Шенген, няма риск България и Румъния да бъдат залети от нелегални мигранти
18.04.2024 Марк Рюте: Неприемливо е България да не е член на Шенген и по суша
18.04.2024 Николай Рашков: Ако полетът ви бъде отменен - ще получите храна и вода, но много шофьори по границите имат ужасни битови условия и никой не се интересува!
15.04.2024 И днес на "Дунав мост" се чака с часове: Над 1 млрд. лв. е загубила икономиката ни за 1 година заради сухопътния Шенген
11.04.2024 Заради Шенген: Христо Стоичков попиля австриеца Нехамер
Още новини от Национални новини:
ПП-ДБ определи водачите на листите за парламентарния вот и кандид...
Светослав Бенчев: От 1 март 2025 г. няма да има бензин на територ...
Корнелия Нинова: Това, което виждаме на политическата сцена е, че...
Калин Стоянов: Убеден съм, че осъзнатата отговорност на пътя спас...
Росица Матева: Подготовката върви в срок, две партии са се отказа...
Корнелия Нинова: ГЕРБ си остава нашият основен политически опонен...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).