Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Важни новини за паспортизацията на сградите
Автор: Екип Varna24.bg 11:28 / 15.03.2021Коментари (18)1457
© БГНЕС
Пандемия не е точното време, в което да добавяме още една грижа към всекидневието на българите. Затова в ГЕРБ предлагаме отново да бъде удължен с поне 2 години срокът, в който собствениците на жилища следва да се погрижат за изготвяне на технически паспорти на сградите, в които са имотите им. В управленската си програма поемаме ангажимент за осигуряване на бюджетни средства за подпомагане на процеса на паспортизация. Това написа във фейсбук профила си зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Ще се създаде специален фонд. Обмисляме и въвеждане на етапност в новите срокове за различните строежи в зависимост от големината и спецификата им и предпоставката да създадат опасност за живещите в тях.

Изискването за технически паспорти на сградния фонд е от 2006 г. и сроковете са били удължавани четири пъти. Това са значими документи, които отразяват техническото състояние на конструкцията, инсталациите и пр. Качествено подготвените технически паспорти ще осигурят професионална експертна информация, която да подпомогне гражданите при планиране на управлението и поддържането на техните жилищни сгради. Затова не трябва да се изработват под натиска на изтичащия срок.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Нанков,искаш,да играем една нечестна игра/сещаш се коя/...Веднаж осъдих държавата в Стасбург,сега ще е по-лесно!
+1
 
 
Когато комунягите отчуждаваха имоти и навряха хората насила в панелките някой питаше ли дали искат.А някой се опъне заминаваше в Белене.Сега пак пребоядисаните комуняги решила да ш**ат народа, ама времената са други.На Държавата като и трябват паспорти да си ги плати. Утре може и документи да искат как сме позиционирани във вселената.
+2
 
 
Като цяло, наличието на паспорт на една сграда не е лошо нещо. Когато например решиш да си купиш апартамент, идеш да ги видиш, и отвън - изолация, отвътре - гипсокартон, как да разбереш къде има колони, шайби? Дали някой предишен собственик не е пробил носеща стена, щото му се искало да си направи врата? И при един земетръс да ти падне сградата на главата? През 1977 в Свищов така паднаха два блока - защото в партерния етаж са им пробили шайбите, и при земетресението целите блокове се срутиха. Обаче всичката тази информация е безсмислена, ако не стане достъпна онлайн. За едната хартийка, дето може и да се фалшифицира, няма никакъв смисъл. Да не говорим за това, колко промени има по къщите, колко остъклени тераси, пристроени бараки, гаражи и магазини - всичките незаконни, разбира се. А в определени квартали цели къщи незаконни има, как ще им се правят паспорти на тях? Те трябва да се бутнат, паспорти ще им правят. Изобщо в България батакът е толкова повсеместен, че няма оправяне 50 години. Затова т.нар. "паспортизация" ще е абсолютно безсмислена.
+3
 
 
Чакайте сега, нали вие си го предложихте тоя закон, малоумници такива ? Май разбрахте, че ще ви пръснем от съдебни дела, а ? Никой с нищо не може да ме задължи да платя на който и да е пари на квадрат за имота, в който живея и който си е мой, с изключение на общоприетите данъци. В противен случай се нарушават едни други закони, за което ще се видим на едно друго място. Ако държавата или някой малоумник от тези там с костюмчетата иска паспорти - да си ги изработи сам и за негова сметка, не е малко дете.
+3
 
 
Нанков пак откри топлата вода - какви паспорти,какви простотии се ръсят на държавно ниво!Нали всяка сграда си има акт 16,т.е всички изисквания към дадения момент на въвеждане са изпълнени.Това е отново нагъл начин да се пълнят чекмеджетата,защото този паспорт не е нужен на никого!Всеки си носи отговорността при проблеми с къщата му .По-добре да напишат в чий джоб ще влязат тези пари,за да ни стане ясно и на нас!
+4
 
 
Живея в блок,построен през 1967 г.Отчуждава държавата частен имот и строи блок.И забележете-държавата възлагв на държавна фирма да построи блока и съответно продава апартаментите на нейни си цени-колкото тя каже. ДЪРЖАВАТА,нарочно подчертавам.Цялата документация е държавна и кой знае къде събира прах в някое учреждение,стопанисвано от държавни бюрократични лемури.Пита се в задачката-защо трябва да ни оскубят още веднаж,след като всичката необходима документация е налична.За тази документация ние вече сме платили-колко пъти да плащаме за нещо,само и само да се увеличат заплатите на държавните бюрократи и естествено НАШИТЕ хора да да се облажат на гърба на всеки от нас
+5
 
 
Живея в сграда строена 2001-ва. Всички необходими такси и разрешителни са платени на Община Пловдив рйон Централен. Чертежите и документите -Архитектура, Конструкция, Вик, ел..и т.н са в Общината. Знае се колко арматура има в сградата и каква изолация й е сложена. При тоя случай - Може ли някой да обясни, защо трябва да се платят едни 11 000 лв за “енергийни паспорти на сградата“ ?!?
на 15.03.2021 г.
+6
 
 
На кого са нужни тези технически паспорти? На собствениците ли,на продавача ли,на купувача ли или на някои "новосъздадени" фирми решили да свият няколко милиарда от джобовете ни? Повече от сто години сгради се купуват и продават и никой не се е сетил за технически паспорт. Важно е окото какво ще види за да купя, а не документа.
+4
 
 
Пита се къде са проектите на сградите и какво ти дава този паспорт в един 16 ет блок с 50,60 апартамента.
+6
 
 
Направо го отменете това недоразумение,за чий х.....й ,ни е този паспорт,пак да свлекат едни пари от и без това отруденият народ,на кой му е до паспорти на сградите в тази сложна обстановка,хората загубиха работата си и препитанието стана много сложно,те пак тръгнали да ръсят пари.....като иска държавата паспорти да си поема харча....
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лоша инфраструктура във Варна
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: