Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Важно! Как да действаме, когато разберем, че сме се заразили с коронавирус?
Автор: Екип Varna24.bg 15:24 / 11.02.2021Коментари (1)1792
©
Има ли алгоритъм при лечението на Covid-19? Как да действаме, когато разберем, че сме се заразили с коронавирус? Какво най-напред трябва да направим, за да минем най-лесно през това предизвикателство и да поемем минимален риск за здравето си?

Д-р София Ангелова, пулмолог, коментира пред БНР:

"Основното е да запазим спокойствие и самообладание. В пост-Covid ситуацията идват много млади хора в т.нар. "пост-Covid синдром" – голяма част от тях са толкова притеснени и уплашени, че създават и у мен притеснение за психичното им здраве. Пациентът има нужда да му кажем: "Това, че е Covid положителен, не означава, че е обречен". Лекува се, важно е първо спокойствието. Аз съм се убедила, че тези, които запазват спокойствие, съкращават оздравителния период." 

"Първото нещо е – положителен тест – изолиране. Човек трябва да остане вкъщи, трябва да избягва контактите, естествено, защото първата и основна задача е да се опитаме да не разпространяваме инфекцията. И ние казваме: "Дори не идвайте в лекарските кабинети". Защото нашите лекарски кабинети се превръщат наистина в инкубатор за вируси. Човек трябва да остане вкъщи, да бъде спокоен, да се свърже със своя лекар. Дали ще бъде личният лекар, дали ще потърси приятел лекар – важно е да получи съответните напътствия какво трябва да направи."

Ние, лекарите, сме против самодиагностиката и самолечението 

"Тогава могат да се допуснат грешки. Вече сме ориентирани в обстановката и знаем какви съвети да дадем на хората. Аз обикновено, диктувайки медикаментите на моите пациенти, казвам и любима книга, приятна музика и добро настроение. Това е изключително важно, за да съкратим оздравителния процес."

В интернет има протоколи на лечение – можем ли да се възползваме от тях

"Наистина в интернет пространството вървят различни протоколи. Позволявам си да нарека това "народно творчество". Вървят протоколи, които не считам, че са точното и правилно лечение! Обременява се организмът. Ние трябва да мислим и за черния дроб на хората. Трябва да мислим и за общото им състояние. Трябва да мислим и за чревната микробиота (ЧМ – чревната флора), която е невероятен наш помощник. А всъщност с многото медикаменти и на първо място, антибиотиците, които вървят в тези протоколи, унищожават точно нашата чревна флора, полезните бактерии, които са ни невероятни помощници. Те помагат на нашия организъм да съществува по правилния и здравия начин."

Ние, като пулмолози, не можем да се съгласим от първия ден на вирусната инфекция да се назначават антибиотици!

"Притеснени сме от факта, че в последните 10 години няма антибиотични молекули. Сега се изстрелват тези, които бяха последното поколение, с което разполагаме. Ние, пулмолозите, сме на тръни. Дано не дойде време, когато няма да има с какво да лекуваме хората от бактериални инфекции..."

Признаци, при които трябва непременно да потърсим специализирана лекарска помощ

"Най-честият и водещ симптом е температурата. Но тя не трябва да ни притеснява. Казвам на хората да приемат температурата като защитна реакция на организма. Вирусите не виреят, те загиват при висока температура. Затова това е защитната реакция. Но всеки организъм реагира индивидуално. Тогава обаче, когато се появи симптом задух, когато започне да учестява дишането, задължително трябва да бъдат видени от лекар. Тогава се намесват колегите от Бърза помощ, които посещават пациента и преценяват."

Втората фаза на заболяването – когато човек има нужда от кислород

"Защото се развива един процес, който не е бактериален процес, процес, който ангажира алвеолите, тръгва от кръвоносните съдове, защото знаем, че Covid-19 е ендотелна болест. Тогава вече трябва да се потърси лекарска помощ. Обикновено около 15% от хората имат нужда от кислород." 

Д-р Ангелова поздрави своите колеги пулмолози и им пожела да бъдат преди всичко здрави. Тя призова: "Нека да бъдем разумни и отговорни и да спазваме противоепидемичните мерки!"



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 11.02.2021 г.
+1
 
 
Нещо няма да правите.Лежете си в къщи и чакайте.Ако Ви е писано да живеете, ще живеете, ако Ви е писан да мрете ще мрете.Така казват и специалисти "Дори не идвайте в лекарските кабинетите". Няма смисъл да тревожите лекарите, така или иначе работата е ясна.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: